Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
16 tineri vor face filme la Aristoteles Workshop
Cei 16 participanţi la Aristoteles Workshop, un program dedicat tinerilor, în timpul căruia aceştia vor realiza patru filme documentare, în judeţul Sibiu, au fost selectaţi de organizatori, conform Mediafax.
Structurat ca curs de training intens în conceperea, regizarea şi producerea de filme documentare, „Aristoteles“ aduce laolaltă experţi internaţionali, reprezentanţi ai televiziunii ARTE şi profesori universitari de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) Bucureşti, FAMU Praga şi Universitatea de Film Budapesta. Până în luna iunie, au avut loc înscrierile pentru un atelier destinat tinerilor regizori, operatori video, monteuri şi producători din Europa Centrală şi de Est. Au fost primite peste 100 de aplicaţii din ţări precum Bulgaria, Polonia, Serbia, Bosnia, Croaţia, Cehia, Slovacia, Moldova şi România. După o selecţie riguroasă făcută de un juriu specializat, au rămas 16 aplicanţi, care vor avea şansa de a crea propriul film într-o lună, având tot timpul alături profesori experţi de prestigiu. Nouă participanţi din România şi restul din Polonia, Moldova, Serbia şi Ungaria vor lucra în patru echipe şi vor livra, la sfârşitul lunii septembrie, patru filme documentare. Ca puncte de pornire în alegerea temelor filmelor, anul acesta sunt încurajate perspectivele ecologice şi de dezvoltare durabilă în abordările tematice. Atelierul se desfăşoară între 23 august şi 23 septembrie, la Sibiel, în judeţul Sibiu, şi se derulează în trei etape: training, filmare şi montaj. În perioada 21-23 septembrie va avea loc ceremonia de închidere a acestei ediţii, când se vor proiecta cele patru filme şi se va acorda un premiu pentru cel mai bun dintre ele.