Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
90 de ani de la Marea Unire, evocaţi la Muzeul Naţional de Istorie a României
Expoziţia „90 de ani de la Marea Unire“, dedicată împlinirii, pe 1 decembrie, a 90 de ani de la Unirea din 1918, a fost vernisată, ieri, la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu, a ministrului Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, şi a preşedintelui Academiei Române, Ionel Haiduc.
„Cred că putem considera că aniversarea celor 90 de ani de la Marea Unire începe aici, la Muzeul Naţional de Istorie, loc privilegiat al memoriei noastre naţionale. 1 decembrie este ziua de naştere a României, a unei Românii moderne, conştiente de dreptul său de a se afirma ca stat naţional, unitar şi suveran“, a declarat şeful statului. Traian Băsescu a citat din marele om politic Iuliu Maniu, spunând că „adevărul este acela că singura noastră forţă ce ne poate ţine în viitor e aceea provenită prin unirea tuturor românilor“. Preşedintele i-a îndemnat pe români să arboreze la ferestrele caselor, începând cu aceste zile, drapelul ţării, ca o dovadă că Ziua Naţională are o semnificaţie profundă în sufletele românilor, conform Agerpres. Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii, a subliniat că Marea Unire din 1918 şi integrarea în Uniunea Europeană din 2007 reprezintă, în opinia sa, cele două borne ale istoriei contemporane româneşti. La Muzeul de Istorie sunt expuse casca şi ochelarii ce au aparţinut Ecaterinei Teodoroiu, căzută eroic în bătălia de la Mărăşeşti, tunica şi revolverul regelui Ferdinand, costumul de soră de caritate purtat de regina Maria, binoclul, epoleţii şi revolverul care au aparţinut lui Henri Berthelot, şeful Misiunii Militare franceze în România, fotografii ce redau primirea, la laşi, în iunie 1917, a voluntarilor ardeleni şi momentul depunerii jurământului de către aceştia sau drapele ale unităţilor militare române ce s-au acoperit de glorie în bătăliile din anii 1916-1918. Mai sunt fotografii ale Catedralei mitropolitane din Cernăuţi, locul unde s-a hotărât Unirea Bucovinei cu Patria-Mamă, pana de scris, din aur, care a aparţinut lui Vasile Goldiş, inelul de aur cu stema Republicii Moldoveneşti, coroanele şi mantiile purtate de Regele Ferdinand şi Regina Maria, la încoronarea de la Alba Iulia, din 1922.