Elevii Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş au participat la un workshop susţinut de pilotul Bogdan Marişca, în cadrul campaniei de siguranţă rutieră „Be Cool. Keep it Safe!”,
A început Festivalul „Nedeia Munţilor“
În acest sfârşit de săptămână, la Fundata, lângă Braşov, se desfăşoară cea de-a 43-a ediţie a Festivalului "Nedeia Munţilor", o manifestare dedicată tradiţiilor pastorale, la care sunt aşteptaţi să participe români de pretutindeni.
Festivalul a debutat astăzi, cu un simpozion organizat la Căminul Cultural din Fundata, urmat de un film documentar despre tradiţiile pastorale româneşti şi de hora satului. Sâmbătă, va avea loc parada portului popular şi un spectacol folcloric susţinut de cunoscuţi interpreţi de muzică populară - Veta Biriş, Mariana Anghel, Corina Dragomir - şi ansambluri folclorice din judeţ. Totodată, meşterii populari prezenţi la eveniment vor face demonstraţii. De asemenea, turiştii vor putea petrece o zi la stână, participând la toate activităţile care se desfăşoară aici, începând de la păzitul oilor, mulsul lor, până la prepararea brânzei. Duminică, manifestările vor cuprinde un spectacol folcloric, jocuri pastorale tradiţionale, fiind deschise standuri de prezentare a preparatelor culinare aparţinând meşterilor populari din localităţile Fundata, Bran, Moieciu, Râşnov, Dumbrăviţa din judeţul Braşov, Jina, judeţul Sibiu, Rucăr, Dragoslavele din judeţul Argeş. "Este o sărbătoare care marchează jumătatea verii pastorale. Denumită în trecut "târg de două ţări", pentru că se desfăşura pe hotarul dintre Transilvania şi Ţara Românească, era organizat în ziua sărbătorii de "Sf. Ilie". Conceptul principal al festivalului, care s-a desfăşurat din anul 1969 fără întrerupere, este reconstituirea unui târg tradiţional românesc din Pasul Rucăr-Bran şi prezentarea tradiţiilor populare din comuna Fundata", a declarat joi, pentru Agerpres, primarul localităţii, Marian Pâtea. Comuna Fundata este situată între Parcul Naţiona "Bucegi" şi Parcul Naţional "Piatra Craiului" şi este comuna aflată la cea mai mare altitudine din România, respectiv 1.360 m. Localitatea se află la 42 de km de municipiul Braşov şi 102 km de Piteşti, şi este formată din satele Fundata, Fundăţica şi Şirnea, ultimul fiind primul sat turistic din România înfiinţat în anul 1968. Comuna are 1.017 locuitori şi este atestată documentar în anul 1732.