Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
A scăzut dramatic numărul de locuri titularizabile
Ieri, în cele 155 de centre de examen din ţară a avut loc concursul de titularizare în învăţământul preuniversitar. La concurs s-au înscris 38.064 de candidaţi, dintre care 4.237 sunt absolvenţi din promoţia 2011. Anul acesta, numărul total de posturi didactice titularizabile este de doar 4.471, pe când numărul de posturi netitularizabile este de 42.731.
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), în acest an cele mai căutate specializări sunt cele de educatoare, institutori/învăţători, dar există foarte multe opţiuni şi pentru disciplinele limba şi literatura română, limba şi literatura engleză, educaţie fizică şi sport, matematică, psihopedagogie specială, istorie, geografie, limba şi literatura franceză, religie ortodoxă, biologie. Proba scrisă, care a avut loc ieri, în toate centrele de concurs din ţară, a cuprins, conform metodologiei de concurs, subiecte mixte din specialitate şi din metodica predării specialităţii respective. Pentru proba scrisă, MECTS a elaborat minimum trei variante de subiecte, din care s-au ales, prin tragere la sorţi, numărul variantei pentru proba scrisă şi al variantei de rezervă. Securizarea lucrărilor, în vederea evaluării acestora, a fost realizată prin cod de bare asociat fiecărui candidat. În conformitate cu Metodologia privind mişcarea personalului didactic din învăţământul preuniversitar, rezultatele concursului vor fi afişate pe 18 iulie, la sediul unităţii/instituţiei de învăţământ unde s-a desfăşurat concursul. După afişarea rezultatelor, participanţii nemulţumiţi de nota obţinută pot depune contestaţii în intervalul 18-19 iulie, urmând ca acestea să fie soluţionate până pe 21 iulie. Prima etapă de repartizare - repartizarea în şedinţă publică, la nivel de centre de concurs, a candidaţilor pentru posturile vacante titularizabile, care au obţinut cel puţin nota 7.00, va avea loc în perioada 22-25 iulie. Cea de-a doua etapă de repartizare - repartizarea la nivel naţional a candidaţilor pe posturile rămase vacante titularizabile după prima etapă şi care au obţinut cel puţin nota 7.00 - se va desfăşura în perioada 27-28 iulie 2011, candidaţii interesaţi urmând să depună opţiuni la centrele de concurs unde s-au înscris. În data de 29 iulie 2011 se va realiza repartizarea computerizată la nivel naţional, în baza opţiunilor depuse de candidaţi.