Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
A venit vacanţa, încep examenele
Cei peste 3.300.000 de elevi din învăţământul preuniversitar au încheiat ieri cursurile anului şcolar 2008-2009. Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării a transmis un comunicat în care precizează că vacanţa de vară începe azi şi se va termina pe 13 septembrie. Absolvenţii clasei a VIII-a completează fişe pentru admiterea în clasa a IX-a, iar absolvenţii de liceu se pregătesc pentru bacalaureat.
Absolvenţii clasei a VIII-a, alături de părinţi şi asistaţi de diriginţi, au la dispoziţie perioada 18-25 iunie pentru completarea opţiunilor în fişele de înscriere în clasa a IX-a, învăţământ liceal de stat. Înscrierea se face fără examen, pe baza mediei de admitere, în care media generală obţinută la tezele cu subiect unic şi media generală de absolvire a claselor V-VIII au o pondere de 50% fiecare. Termenul limită până la care poate fi efectuată prima etapă a repartizării computerizate în învăţământul liceal este 3 iulie, inclusiv. Repartizarea se face în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere şi în funcţie de opţiunile candidaţilor, menţionate în fişa de opţiuni. Elevii care au promovat clasa a XII-a pot susţine examenul de bacalaureat în prima sesiune, programată între 22 iunie şi 9 iulie sau în a doua, între 17 august şi 3 septembrie. Pentru susţinerea acestuia în sesiunea iunie-iulie 2009, s-au înscris, în intervalul prevăzut de metodologie, respectiv 1-8 mai, 221.585 elevi. Numărul lor poate suferi modificări, întrucât tabelele de înscriere se actualizează în termen de trei zile de la încheierea cursurilor, prin eliminarea candidaţilor corigenţi, repetenţi, cu situaţia neîncheiată sau exmatriculaţi. Pentru sesiunea curentă, Ministerul Educaţiei a desemnat 622 de centre de examen şi 163 de centre de evaluare. Prima sesiune începe cu probele orale, programate astfel: 22-23 iunie: limba şi literatura română (proba A), 23-24 iunie: limba şi literatura maternă (proba C) şi 24-25 iunie: limba şi literatura modernă (proba B). Probele scrise/practice se vor desfăşura după următorul calendar: 26 iunie - limba şi literatura română (proba A), 29 iunie - limba si literatura maternă (proba C), 30 iunie - proba obligatorie a profilului (proba D), 1 iulie - o probă la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării (proba E - probă scrisă sau practică), 2 iulie - o probă la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzătoare specializării (proba F - probă scrisă sau practică). Prima afişare a rezultatelor va avea loc în 5 iulie (până la ora 16:00) şi va fi urmată de depunerea contestaţiilor (orele 16:00-20:00). În zilele de 7 şi 8 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, iar în data de 9 iulie vor fi afişate rezultatele finale.