Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Absolvenţi cu 10 la bacalaureat îşi fac bagajele pentru Harvard, MIT, King´s College
Un număr de 117 candidaţi din 28 de judeţe şi municipiul Bucureşti au obţinut, la examenul de bacalaureat din acest an, media maximă, 10. Potrivit Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI), la fel ca anul trecut, judeţul Mehedinţi s-a clasat pe primul loc în ceea ce priveşte numărul de „decari“ la examenul de maturitate, 17 elevi obţinând media maximă.
Judeţul Gorj are 15 elevi care au obţinut media 10, urmează Iaşi cu 11, Dolj - 10, Sălaj - 8, Suceava - 5, Tulcea - 5, Vâlcea - 5, Cluj - 5, Bacău - 4, Galaţi - 3, Neamţ - 3, Timiş - 3, Alba - 2, Arad - 2, Brăila - 2, Braşov - 2, Buzău - 2, Prahova - 2, Teleorman - 2, Bucureşti - 1, Bihor - 1, Caraş Severin - 1, Dâmboviţa - 1, Hunedoara - 1, Ialomiţa - 1, Maramureş - 1, Olt - 1, Satu Mare - 1. În 13 judeţe nu a fost obţinută media 10 de nici un candidat. Anul trecut s-au înregistrat la acest examen doar 90 de medii de 10, însă nici una în Bucureşti. Directorul pentru învăţământ preuniversitar al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI), Liliana Preoteasa, consideră că obţinerea de note mari se datorează în primul rând calităţilor individuale ale actualei generaţii faţă de celelalte şi are la bază o mai bună pregătire a absolvenţilor din acest an. „Este puţin probabil ca de la un an la altul să avem acelaşi număr de candidaţi care să obţină note şi medii asemănătoare. Notele mari depind de calităţile individuale ale copiilor acestei generaţii faţă de cei ai altor generaţii. Se întâmplă ca această generaţie să fie mai conştiincioasă. Notele pot fi şi rezultatul unei mai bune pregătiri. Mi-aş dori să spun că a crescut calitatea actului educaţional, dar nu cred că de la un an la altul acest lucru este posibil“, a spus Preoteasa, conform Agerpres. Printre cei care au obţinut media zece la bacalaureat, o parte doreşte să urmeze studiile la universităţi celebre din lume, unii fiind chiar şi admişi. Ioana Lăzăreanu, absolventă a Colegiului „Spiru Haret“ din Tulcea, doreşte să aplice pentru o bursă în Germania. Doi dintre cei 13 elevi ai Colegiul Naţional „Traian“ din Drobeta-Turnu Severin care au obţinut media 10 la sesiunea din acest an a examenului de bacalaureat îşi vor continua studiile universitare în Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie. Unul dintre aceştia, Alina Popescu, admisă cu bursă la Universitatea Harvad, a declarat că a hotărât să se specializeze în drept şi diplomaţie la această celebră unitate de învăţământ superior, convinsă că numai studiind acolo îşi va putea asigura o carieră. Adina Maria Ionuţ din Braşov se va pregăti la o Universitate din Anglia la profilul matematică-economie, unde a reuşit cu o bursă. Bianca Dumitraşcu, de la Colegiul „Lahovary“ Râmnicu Vâlcea, va studia la Massachusetts Institute of Technology (MIT), unde va studia ingineria genetică, filosofia şi psihologia. Andra Dima, de la acelaşi colegiu, va studia la Imperial London College. Simona Corcoz din Arad va urma dreptul, fiind admisă la Kingâs College din Londra, Anglia.