Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Academia Română deplânge stingerea din viaţă a Matildei Caragiu Marioţeanu
Academia Română a anunţat „cu îndurerare“ că miercuri s-a stins din viaţă lingvistul şi dialectologul Matilda Caragiu Marioţeanu, membru titular al Academiei Române. Născută în 1927 în Grecia, Matilda Caragiu Marioţeanu şi-a făcut studiile liceale la Silistra, Bacău şi Ploieşti, apoi a urmat cursurile Facultăţii de Limbă şi literatură română a Universităţii din Bucureşti. În 1967, şi-a luat doctoratul cu teza „Fonomorfologie aromână. Studiu de dialectologie structurală“. Şi-a început cariera universitară din timpul studenţiei, în 1950, şi a parcurs toate treptele ierarhiei didactice până la profesor universitar la Facultatea de Litere.
A fost profesor invitat la universităţi din Salzburg şi Frankfurt/Main. Paralel cu activitatea didactică a avut şi o bogată activitate de cercetare concretizată în numeroase lucrări, dintre care amintim „Liturghier aromânesc - un manuscris anonim“, distins cu premiul Ministerului Educaţiei pentru editarea celui mai vechi text bisericesc în limba aromână. A colaborat la trei manuale destinate învăţării limbii române de către străini, folosite în întreaga lume, la tratatul de „Istorie a limbii române“ şi „Crestomaţia romanică“. În 1993, a publicat în revistă şi apoi într-un volum credoul său despre aromâni şi aromână, cu versiuni în franceză şi engleză, „Dodecalog al aromânilor sau 12 adevăruri incontestabile, istorice şi actuale, asupra aromânilor şi asupra limbii lor“. În 1997, a publicat lucrarea monumentală „Dicţionar aromân (macedo-vlah) DOARO. A-D. Comparativ (român literar-aromân), contextual, normativ şi modern“. La acestea se adaugă volumele de basme, povestiri aromâne în limba română destinate copiilor şi două volume de versuri aromâne. În 2003, în memoria fratelui său, a publicat cartea-album „Toma Caragiu - Ipostaze“. Prof. univ. Matilda Caragiu Marioţeanu a fost aleasă membru corespondent al Academiei Române în anul 1993 şi membru titular în anul 2004.