Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
„Această şcoală va avea un destin aparte“
La Gimnaziul „Varlaam Mitropolitul“, instituţie de învăţământ care în această toamnă şi-a întâmpinat primii elevi, a avut loc ieri, 16 octombrie, o slujbă de binecuvântare oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La eveniment au participat, alături de echipa managerială şi educaţională a şcolii, părinţii elevilor, reprezentanţi ai Primăriei şi ai Inspectoratului Şcolar, colaboratori şi prieteni dragi ai şcolii din dealul Copoului, precum şi membri ai boardului Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul“.
La slujba oficiată la Gimnaziul „Varlaam Mitropolitul“, IPS Teofan i-a avut în soborul slujitor pe arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, pe pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor, pe pr. prof. dr. Cristian-Alexandru Barnea, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, şi pe pr. Eugen Sebastian Teacu, director al Centrului de formare şi inovare patronat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi inspector eparhial al Arhiepiscopiei Iaşilor. La eveniment a fost prezent şi pr. prof. dr. Dragoş Bahrim, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“ din Iaşi, care i-a însoţit pe elevii seminarişti care au dat răspunsurile la slujbele oficiate. De asemenea, nu a lipsit Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iaşi, Ioan Nani, directorul general Antibiotice SA Iaşi, prof. dr. Camelia Gavrilă, inspector şcolar general al judeţului Iaşi, Felix Tătaru, director general GMP Advertising, Cristina Gheorghe, director executiv al Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul“, monahia Siluana Vlad, coordonatoarea Centrului de formare şi consiliere „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Iaşi, şi reprezentanţi ai Societăţii Femeilor Ortodoxe - filiala Iaşi.
„Dedic această şcoală tuturor dascălilor din şcolile române“
În cuvântul rostit, IPS Părinte Mitropolit Teofan şi-a exprimat recunoştinţa faţă de toţi cei care au contribuit la înfiinţarea noii instituţii de învăţământ şi şi-a arătat speranţa că cei care studiază aici vor deveni oameni de valoare ai societăţii: „Dedic această şcoală, în numele Sfintei Mitropolii a Moldovei şi Bucovinei, Sfântului Varlaam, rugându-l să ne ocrotească în continuare. Dedic această şcoală doamnelor ortodoxe din perioada interbelică, care au făcut posibilă această iniţiativă, lăsându-ne aceste clădiri, pe care copiii noştri le pot folosi astăzi. Dedic această şcoală tuturor dascălilor din şcolile române, care, în ciuda condiţiilor salariale şi de muncă precare, reuşesc totuşi să nască pentru societatea de mâine oameni puternici, care să o conducă spre ceea ce a dorit Mitropolitul Varlaam, Societatea Ortodoxă a Femeilor Române şi conştiinţa acestui neam“.
Prof. dr. Camelia Gavrilă, inspectorul şcolar general al judeţului Iaşi, a vorbit despre unicitatea „Şcolii Varlaam“ în peisajul educaţional ieşean: „În continuitatea sărbătorilor Sfintei Parascheva, asistăm la această slujbă de binecuvântare pentru o şcoală ce-şi continuă destinul, o şcoală care şi-a decupat un loc aparte în peisajul învăţământului ieşean, în care spiritul, credinţa, valorile adevărate, dragostea de cunoaştere şi de cultură, dar şi dragostea de Dumnezeu se împletesc într-o armonie deplină. Poate că nu întâmplător numele «Varlaam», care este numele unui important mitropolit şi a unui mare om de cultură, dă o anumită rezonanţă, o anumită susţinere demersului educaţional de aici. Deja există la această instituţie, atât la grădiniţă, cât şi la şcoală, lucruri bune, temeinice, care confirmă că această şcoală particulară a găsit o vibraţie anume, o identitate specială într-un context educaţional foarte complex. Această şcoală, credem noi, va avea un destin aparte“.
De asemenea, primarul Iaşului, Gheorghe Nichita, a declarat că şcoala aflată sub patronajul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei are toate şansele să devină un reper la nivel naţional: „Vreau să vă mulţumesc pentru invitaţia de a participa la această manifestare, care concretizează o nouă etapă a Şcolii «Varlaam Mitropolitul», aceea a inaugurării Gimnaziului. Sunt sigur că eforturile Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei de a primeni educaţia copiilor şi tinerilor, de a o completa vor fi încununate de succes. La Seara Valorilor din acest an am premiat, alături de Înaltpreasfinţitul Teofan, un număr de 13 copii, dar şi o unitate de învăţământ alternativ care a făcut din şcoală un blazon. Sunt sigur că în următorii ani pe scena Teatrului Naţional vor urca şi elevii Şcolii «Varlaam», iar şcoala va deveni un reper la nivel naţional pentru învăţământul românesc“.
În cadrul evenimentului, moderat de Cristina Gheorghe, director executiv al Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul“, au mai rostit alocuţiuni Mariana Dogaru, expert ARACIP Bucureşti, Felix Tătaru, director general GMP Advertising, Sînziana Bălţătescu, reprezentantul Clubului Părinţilor al Şcolii „Varlaam“.
Ce oferă Gimnaziul „Varlaam“
Intrat de curând în circuitul educaţional, Gimnaziul „Varlaam Mitropolitul“ oferă condiţii foarte bune de studiu, un spaţiu generos prin aspect şi dotări moderne. Cursurile se derulează într-un mediu educaţional deosebit, cu săli noi de clasă, laboratoare de ştiinţe, informatică, istorie-geografie, muzică şi limbi străine. Sala multimedia, cabinetul de consiliere şi dezvoltare personală, biblioteca şi terenul de sport completează dotările gimnaziului. Elevii sunt coordonaţi de o echipă excepţională de profesori, cunoscuţi pentru rezultatele foarte bune pe care le-au avut în carieră.
Planul de învăţare şi dezvoltare transdisciplinară de la „Varlaam Mitropolitul“ pune accent pe dezvoltarea talentelor fiecărui copil, pe baza modelului inteligenţelor multiple: inteligenţă academică, emoţională şi spirituală. Elevii sunt încurajaţi să fie încrezători şi conştienţi de talentele lor, să înveţe să gândească independent şi să aibă iniţiativă, sunt motivaţi să-şi maximizeze potenţialul, să fie capabili să reacţioneze creativ şi adecvat la situaţii de viaţă diverse, să-i preţuiască pe cei din jur şi să se bucure de ceea ce au, păstrând mereu o relaţie vie cu Dumnezeu, după cum ne-a declarat directorul executiv Cristina Gheorghe: „Şcoala «Varlaam Mitropolitul» Iaşi, cu gimnaziul autorizat de ARACIP, construieşte un parteneriat activ cu Familia şi Biserica, oferă suportul necesar prin activităţile derulate în cadrul proiectului «Şcoala părinţilor» şi ajută la formarea atitudinilor care să îl facă pe copil să vadă în adult un prieten şi, în acelaşi timp, un model, oferă instrumente necesare de a face faţă perioadei de adolescenţă“.
La final, persoanele care au sprijinit de-a lungul anilor activităţile Şcolii „Varlaam Mitropolitul“ au primit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan diploma de onoare „Ştefan cel Mare şi Sfânt“.