Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Activitatea din institutele de cercetare ar putea fi întreruptă
Cercetătorii ameninţă cu blocarea activităţii în mai multe institute, din luna iunie, nemulţumiţi că unor angajaţi din domeniu li s-au micşorat salariile fără să primească vreo motivaţie, sindicaliştii cerând un buget mai mare pentru ca institutele să nu fie obligate să oprească activitatea. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare-Proiectare (FSLCP), Radu Minea, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că, în urma pichetării sediului Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI), din 18 mai, au primit promisiuni că vor fi convocaţi, în câteva zile, de reprezentanţii ministerului pentru găsirea unor soluţii la problemele ridicate, însă nu i-a chemat nimeni la discuţii, conform Mediafax.
„Reprezentanţii MECI ne-au promis că ne cheamă la discuţii săptămâna trecută pentru a vorbi despre ieşirea Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică din subordinea Ministerului, despre revenirea bugetului cercetării cel puţin la nivelul celui din 2008, pentru ca institutele să nu fie nevoite să se închidă, despre plata datoriilor Guvernului anterior, despre respectarea Cartei Europene a Cercetătorului. Dar toate au fost promisiuni fără nici un rezultat, aşa cum ne-am obişnuit“, a precizat liderul sindical. Minea a spus că angajaţi din cercetare vor bloca unele laboratoare şi vor organiza, în iunie, mitinguri în unele institute. „Vrem să atragem atenţia că oricum muncim pe gratis; vom bloca activitatea în unele institute, însă fără a aduce pagube, sperând să se sesizeze cineva“, a spus Minea. Sindicaliştii din cercetare au făcut, de asemenea, demersuri, la Bruxelles, cerând o întâlnire cu oficialii europeni în luna iunie, pentru a le spune problemele cu care se confruntă cercetarea din România. Aproximativ 200 de cercetători au pichetat, în 18 mai, sediul MECI, nemulţumiţi de subfinanţarea sistemului şi au cerut ca Autoritatea Naţională de Cercetare Ştiinţifică să iasă din subordinea MECI. Sindicaliştii solicitau ca Autoritatea Naţională de Cercetare Ştiinţifică să iasă din subordinea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, pentru ca astfel să-şi gospodărească singuri banii alocaţi domeniului.