Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Actriţa Luminiţa Gheorghiu a fost premiată la IIFF
Actriţa Luminiţa Gheorghiu a primit, ieri seară, în cadrul Galei de premiere a Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi (IIFF), eveniment desfăşurat în perioada 25 septembrie-3 octombrie, un Premiu de Excelenţă pentru întreaga carieră. „Mulţumesc foarte tare pentru invitaţia la acest festival, este un lucru minunat că el (n.r. - festivalul) se întâmplă. Mă bucur să văd din nou Iaşul. (...) Cred că existenţa unui festival este un eveniment fericit şi pentru public, şi pentru critici, actori, regizori, toţi cei care se întâlnesc aici. Eu sunt o româncă foarte naţionalistă şi mă bucur când ceva bun se întâmplă în ţara mea“, a spus actriţa într-o conferinţă de presă. La Cinema Victoria din Iaşi a avut loc proiecţia specială a filmului „Moromeţii“ (1988), în regia lui Stere Gulea, unde Luminiţa Gheorghiu interpretează rolul Catrinei Moromete. Actriţa continuă colaborarea cu Stere Gulea, care va ecraniza cartea „Sunt o babă comunistă“, scrisă de Dan Lungu, şi în care va fi distribuită.
Luminiţa Gheorghiu este una dintre cele mai solicitate actriţe. A jucat în „Campioana“, de Elisabeta Bostan, „Drumul câinilor“, de Laurenţiu Damian, „Trenul Vieţii“, de Radu Mihăileanu, „A fost sau n-a fost?“, de Corneliu Porumboiu, „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“, în regia lui Cristian Mungiu, „Cod necunoscut“ şi „Vreme de restrişte“, ambele regizate de Michael Haneke, sau în filmele lui Cristi Puiu, „Marfa şi banii“ şi „Moartea domnului Lăzărescu“. Ea a jucat şi în debutul în lungmetraj al lui Horaţiu Mălăele, „Nunta mută“, dar şi în „Francesca“, regizat de Bobby Păunescu, film a cărui premieră oficială a avut loc în cadrul IIFF. „Regizorii din «noul val», aşa cum îi numim noi, atunci când m-au luat să lucrăm împreună, m-au luat ca exemplu din «Moromeţii», ei acolo m-au văzut. Ei au un punct comun, sunt foarte exigenţi toţi, ştiu toţi unde vor să ajungă. Sigur, Cristi Puiu e mai coleric, agitat, se manifestă zgomotos, Mungiu şi Porumboiu vorbesc de abia îi auzi. Am lucrat foarte bine cu toţi. Am avut noroc până acum, m-am înţeles foarte bine cu ei. Am fost ascultătoare“, a spus actriţa despre colaborarea sa cu tinerii regizori. Ea a mai precizat că nu s-a dus niciodată să ceară un anumit rol şi că a acceptat să joace ce i se dă, tocmai pentru că are multă dragoste faţă de meseria sa, conform Agerpres.