Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Ambasadorul Franţei în România: Teatrul „este arta cea mai iubită de români“
Ambasadorul Franţei în România, Henri Paul, le-a declarat, luni, artiştilor comediei franceze că vor avea parte la Bucureşti de un public formidabil şi că teatrul „este arta cea mai iubită de români“. „Pentru publicul român, prezenţa comediei franceze are o importanţă mai mare decât pentru publicul din alte ţări. O mărturie este că spectacolul va fi jucat cu casa închisă timp de trei seri, iar la Bucureşti toată lumea vorbeşte doar de acest lucru. Aici, franceza e o alegere, românii au ales franceza şi dragostea pentru Franţa. Românilor le place vorbirea frumoasă şi precizia limbii franceze“, a spus ambasadorul Franţei, într-o conferinţă de presă ce a precedat reprezentaţiile artiştilor comediei franceze, conform Agerpres.
Comedia franceză va aduce pe scena Teatrului Odeon, în zilele de 19, 20 şi 21 noiembrie, de la ora 19, 30, trei reprezentanţii ale spectacolului compus din piesele „Preţioasele ridicole“ („Les Précieuses ridicules“) de Moličre şi „La Festa“, piesa dramaturgului italian Spiro Scimone. Prezenţa artiştilor de la comedia franceză la Bucureşti face parte dintr-un turneu organizat de celebrul teatru francez, în Europa de Est, în perioada noiembrie 2008-februarie 2009, cu ocazia Stagiunii culturale europene organizată în cadrul Presedinţiei franceze la Uniunea Europeană. Cele două piese prezentate pun în valoare dimensiunea culturală europeană a acestui turneu, prin colaborarea cu un regizor englez care îşi pune talentul în slujba lui Moličre şi cu un regizor bulgar care dă viaţă unui text italian contemporan. Comedia franceză a mai avut turnee în România, în anii 1936 şi 1999. Prezenţa în acest an la Bucureşti a celebrei companii de teatru beneficiază de sprijinul Institutului Francez din Bucureşti, al Ambasadei Franţei în România, al Ministerului Culturii şi Cultelor şi al Teatrului Odeon. Comedia franceză a fost înfiinţată la Paris, în 1680, la ordinul regelui Ludovic al XIV-lea. Comedia franceză se defineşte ca fiind singura trupă de teatru permanentă din Franţa care se dedică repertoriului naţional, pe care îl joacă, alternativ, pe scenele celor trei săli ale societăţii: Theatre du Vieux-Colombier, Studio-Theatre şi Salle Richelieu. Comedia franceză interpretează piese ce fac parte din repertoriul marilor clasici francezi. propunând şi regii moderne.