Fiecare copil, indiferent de culoare, rasă, limbă, sex sau religie, are dreptul, între altele, la protecţie, îngrijire, odihnă şi recreere, educaţie, sănătate şi informare. Statul, prin instituţiile sale, fam
„«Amintiri din Epoca de Aur» oferă o imagine mai umană decât în cărţile de istorie“
Regizorul Cristian Mungiu a spus că şi-a dorit ca, fără să fie didactic, să facă nişte filme care să le ofere celor care le vor vedea „o imagine mai plastică, mai umană decât în cărţile de istorie“, despre perioada comunistă, la finalul premierei celei de-a doua părţi a „Amintirilor din Epoca de Aur“. „Am vrut să fac un film nu despre comunism, ci despre când aveam eu 20 de ani. Este un omagiu adus nu mie, ci vârstei mele de atunci“.
Regizorul Cristian Mungiu (foto) a spus, după proiecţia în avanpremieră a celei de-a doua părţi a filmului-omnibus „Amintiri din Epoca de Aur“, că în România există preconcepţia că filmele de festival nu sunt şi pentru public, cea mai recentă producţie a sa demonstrând însă contrariul. „În România există preconcepţia că filmele de festival nu sunt filme de public“, a declarat Mungiu, joi, într-o conferinţă de presă. „Azi, să intri într-un cinema, să vezi un film românesc şi să râzi - e mare lucru“, a subliniat el una dintre caracteristicile principale ale poveştilor incluse în „Amintiri din Epoca de Aur“. „Ne-am dorit foarte mult să facem o comedie despre comunism - am remarcat că nu s-a făcut acest lucru“, a adăugat acesta. „Amintiri din Epoca de Aur“ a fost un film prezentat la Cannes, deşi Mungiu, după cum a mărturisit, nu s-a aşteptat la acest lucru. „Eu consideram că e un film colectiv şi că trebuie să-i găsim un alt loc (...), fiind destinat în principal publicului din România. Nu mă aşteptam ca filmele astea să fie vândute în atâtea ţări“, a spus el. Cei circa 25.000 de oameni care au văzut prima parte a producţiei, „Tovarăşi, frumoasă e viaţa!“, i-au confirmat succesul la public. „Reacţiile sunt grozave. Măcar se confirmă faptul că e un film pentru public“, a spus Mungiu. „Gata cu trilogia, gata cu Epoca de Aur - e timpul să trecem şi la altele“, a concluzionat Cristian Mungiu, care a câştigat premiul Palme dâOr la Cannes chiar cu prima parte a trilogiei - „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“. „Dragoste în timpul liber“, ultima parte a filmului colectiv „Amintiri din Epoca de Aur“, scris, coregizat şi produs de Cristian Mungiu, rulează în cinematografele din Bucureşti, Iaşi, Cluj, Constanţa, Bacău şi Piteşti. Din distribuţia filmului fac parte actorii Vlad Ivanov, Diana Cavaliotti, Radu Iacoban, Tania Popa, Alexandru Potocean, Emanuel Pîrvu, Paul Dunca, Ion Sapdaru şi Gabriel Spahiu, conform Agerpres. „Am vrut să fac un film nu despre comunism, ci despre când aveam eu 20 de ani. Este un omagiu adus nu mie, ci vârstei mele de atunci. E bine să nu acuzăm foarte mult perioada comunistă. Greutăţile apăsau mai mult pe umerii părinţilor noştri. Cred că este bine să recuperăm perioada comunistă, nu printr-un proces al comunismului, ci prin poveşti care arată efectele secundare ale comunismului în viaţa de zi cu zi“, a spus Cristian Mungiu, la finalul proiecţiei. Mungiu a spus că şi-a dorit ca, fără să fie didactic, să facă nişte filme care să le ofere celor care le vor vedea „o imagine mai plastică, mai umană decât în cărţile de istorie“, despre perioada comunistă, conform Agerpres.