Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
„Amintiri din epoca de aur“, un film de public, la TIFF
Regizorul şi producătorul Cristian Mungiu a spus, într-o conferinţă de presă la Cluj, că cel mai mare compliment pe care l-a primit la Festivalul de Film de la Cannes este că cele şase povestiri din „Amintiri din epoca de aur“ au fost percepute ca un singur film. Cristian Mungiu a spus că a lucrat la film doi ani şi jumătate, iar coerenţa acestuia este dată de faptul că a fost scris de o singură persoană. „Când fac un film, eu nu mă gândesc decât la o poveste care trebuie să fie coerentă. Noi de aceea avem critici, ca să ne spună ce am vrut să facem în filme. Eu copiez realitatea şi, dacă povestea pare reală, înseamnă că am reuşit. Mă amuză să vorbesc cu Porumboiu (Corneliu Porumboiu - n.r.) despre filmele lui, şi ceea ce crede el şi ceea ce cred alţii despre ele nu are nici o legătură“, a spus Mungiu, conform Mediafax.
Cristian Mungiu a precizat că ideea acestui film a apărut în anul al patrulea de facultate. „Patru dintre realizatori am fost colegi de facultate, apoi al cincilea a făcut un scenariu pentru un film de-al meu. Din anul patru de facultate ne-am gândit să facem film împreună. Nu este un secret cine a făcut episoadele, cel mai importat lucru la Cannes este că s-a vorbit de un singur film, cel mai bun compliment este că nu au ştiut care episoade sunt ale mele şi care ale altora, acesta a fost cel mai mare compliment. Nu credeam că este film de festival, de Cannes, este un film de public, dar a ajuns şi la festival. Sper că filmul, pentru cine va veni să îl vadă, îi va stârni toate amintirile pe care le are de atunci. Nici eu nu mi-am înţeles aşa de bine filmul până aseară (vineri seara - n.r.). Două doamne stăteau lângă mine şi chiar atunci când se gândea cineva, ştiau doamnele la ce se gândeşte“, a declarat regizorul. Mungiu a adăugat că filmul va fi lansat în cinematografe în septembrie sau octombrie, conform Mediafax. „În perioada de lansare a filmului vom face un concurs de legende urbane, bănuiesc că pe majoritatea le veţi găsi pe site-ul filmului, poate că mai găsim oameni interesaţi să continuăm transformarea acestor legende în filme“, a spus Cristian Mungiu. Cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) a debutat la Cinematograful Republica din Cluj, cu proiecţia filmului „Amintiri din Epoca de Aur“. Filmul „Amintiri din Epoca de Aur“ a fost produs şi scris de Cristian Mungiu şi regizat de acesta alături de Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Răzvan Mărculescu şi Constantin Popescu, care a fost prezentat şi în secţiunea „Un Certain Regard“ a Festivalului de Film de la Cannes din acest an.