Elevii Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş au participat la un workshop susţinut de pilotul Bogdan Marişca, în cadrul campaniei de siguranţă rutieră „Be Cool. Keep it Safe!”,
Andronescu: „Suntem în reformă, adică regândim curricula şi vom schimba manualele“
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a spus că sistemul de învăţământ este în reformă, ceea ce presupune regândirea curriculei şi schimbarea manualelor în funcţie de aceasta. De asemenea, titularizarea ar putea fi regândită, conform Ecaterinei Andronescu.
„Suntem în refomă. Reforma înseamnă şi regândirea curriculei. Nu putem face acum manuale noi, pentru că, odată cu schimbarea curriculei, vor fi schimbate şi manualele. Probabil că, în toamnă, sau cel mai târziu la anul, vor fi schimbate manualele în funcţie de noua curriculă“, a spus Ecaterina Andronescu, conform Mediafax. Preşedintele Uniunii Editorilor din România (UER), Mihai Penescu, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că editurile nu vor putea face retipăriri de manuale şcolare pentru anul şcolar 2009/2010, pentru că Ministerul Educaţiei a redus la o treime bugetul pentru achiziţia acestora. Astfel, potrivit lui Penescu, se vor tipări tot atâtea titluri ca şi până în prezent, dar că tirajele vor fi reduse la o treime, ceea ce înseamnă că „preţul pe unitate va exploda“. Preşedintele UER a spus că, anul trecut, Ministerul Educaţiei a achiziţionat cărţi în valoare de 42 de milioane de euro: 25 de milioane de euro au revenit programului „100 Euro“ - prin care fiecare profesor are alocată anual suma de 100 de euro pentru a-şi cumpăra cărţi -, suma de 10 milioane de euro a fost alocată bibliotecilor, iar alte 7 milioane de euro, retipăririlor de manuale şcolare pentru elevi. Anul acesta, în schimb, nu sunt alocate fonduri pentru achiziţia de cărţi de către profesori, nici pentru biblioteci, iar bugetul pentru retipărirea manualelor şcolare este de 2,4 milioane de euro. Pentru anul şcolar 2009/2010, MECI nu a alocat bani nici pentru tipărirea de manuale noi. Titularizarea ar putea fi regândită Ecaterina Andronescu a spus, miercuri, că numărul profesorilor suplinitori s-a triplat între cele două mandate ale sale de ministru, ajungând la 68.000, şi că există profesori suplinitori foarte mulţi chiar în şcoli bune, motiv pentru care trebuie regândită titularizarea, conform Mediafax. Ministrul a precizat că este necesară regândirea titularizării. „Poate că dacă am lăsa la latitudinea directorului unităţii de învăţământ, acesta ar fi interesat să atragă profesori bine pregătiţi în şcoala lui, profesori titulari şi nu suplinitori“, a precizat Ecaterina Andronescu. Ministrul Educaţiei a făcut aceste declaraţii la Şcoala nr. 150 din Bucureşti, unde a aflat că un profesor de matematică, suplinitor la unitatea de învăţământ respectivă este încadrat şi într-o firmă de meditaţii „cu acte în regulă“. Profesorul respectiv a declarat că nu face meditaţii cu elevii din şcoala unde este suplinitor, ci strict, în cadrul firmei. El a motivat această situaţie prin faptul că trebuie să-şi întreţină familia şi că sunt locuri puţine scoase pentru titularizare la matematică, situaţie în care „poţi încerca ani buni să ajungi din suplinitor, titular“.