Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Angela Gheorghiu, Dan Grigore, Beligan şi Rebengiuc, pe scena Teatrului Naţional
Soprana română Angela Gheorghiu, care concertează azi la Teatrul Naţional Bucureşti, alături de pianistul Dan Grigore, într-un spectacol la care vor mai participa artişti precum Radu Beligan şi Victor Rebengiuc, a spus, într-o conferinţă de presă, că României îi lipsesc sălile de concerte.
„Unul dintre lucrurile care lipsesc României sunt sălile de concerte“, a declarat, joi, soprana. În spectacolul de sâmbătă, organizat cu ocazia Sărbătorii Muzicii, la Teatrul Naţional Bucureşti (TNB), muzica va fi îmbinată cu momente de poezie susţinute de trei mari actori români - Radu Beligan, Victor Rebengiuc şi Horaţiu Mălăele, iar rolul de amfitrion al serii îi revine lui Ion Caramitru, directorul instituţiei. De asemenea, la spectacol îşi vor mai da concursul Johnny Răducanu (pian), Mihai Ungureanu (pian), Gabriel Croitoru (vioară). „Teatrul Naţional, la sfârşitul anului trecut, din fondurile pe care le-a avut, a reuşit să achiziţioneze un pian de concert. Evident, am fi vrut să fie Steinway, dar nu s-a putut, aşa că am licitat pentru un Yamaha“, a declarat Caramitru. „Din secretele acestei seri, vă pot dezvălui că maestrul Grigore va cânta atât singur, cât şi la patru mâini“, a adăugat Caramitru, care nu a făcut, însă, public programul spectacolului, acesta rămânând o „surpriză“. Directorul TNB a mai spus că, în ciuda faptului că teatrul nu poate susţine o stagiune muzicală cursivă, ar putea organiza câte un astfel de eveniment măcar o dată la trei luni. „Sunt înconjurată de prieteni, sunt înconjurată de ce este mai de preţ în arta teatrală românească. Sunt onorată să constat că încă se mai poate face un aşa dialog între muzică, poezie şi teatru“, a declarat Angela Gheorghiu. „Sunt extrem de emoţionată, este pentru prima oară pentru mine când particip la un astfel de eveniment în România. Vreau să fie acesta doar un splendid început“, a concluzionat ea. Spectacolul de sâmbătă este asimilat sărbătorii internaţionale Fête de la Musique, iniţiată în 1982, în Franţa, sărbătorită în prezent pe 21 iunie, în circa 100 de ţări. Concertul şi recitalurile de poezie vor avea loc în Sala Mare a Teatrului Naţional, de la ora 19:00.