Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
„Anonimul“, festivalul cu cel mai numeros juriu
Lungmetrajul „Cealaltă Irina“, de Andrei Gruzsniczki, a câştigat Trofeul „Anonimul“, în urma votului publicului de la Festivalul Internaţional de Film Independent „Anonimul“, care a avut loc la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării. Potrivit organizatorilor, la ediţia de anul acesta a Festivalului „Anonimul“ au participat circa 3.500 de persoane. O retrospectivă a festivalului va fi prezentată la Noul Cinematograf al Ţăranului Român din Bucureşti.
Festivalul (10-16 august) a fost organizat de Fundaţia „Anonimul“, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Televiziunii Române. Anul acesta, pentru prima oară, toate premiile au fost acordate exclusiv pe baza voturilor publicului. Sâmbătă au votat aproximativ 370 de persoane. Directoarea festivalului, Miruna Berescu, a spus că, în ultimele ore de vot, filmele „Tulpan“ şi „Cealaltă Irina“ aveau rezultate apropiate, conform Mediafax. Trofeul „Anonimul“, adjudecat de „Cealaltă Irina“, este în valoare de 3.000 de dolari. Premiul pentru scurtmetraj, în valoare de 1.000 de dolari, a revenit filmului „Nunta lui Oli“, de Tudor Jurgiu, iar Premiul „Ovidiu Bose Paştină“ (tot în valoare de 1.000 de dolari) a fost acordat peliculei „Utanc/Shame“ (Turcia), de Hasan Gunduz. Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de animaţie (1.000 de dolari) a revenit peliculei „Post!“, din Germania, de Matthias Bruhn şi Christian Asmussen. Festivalul a avut şi anul acesta secţiuni paralele, precum „Eco Docs“ - din care a făcut parte „8“ - şi „Actori deveniţi regizori şi producători“. Satul Sfântu Gheorghe, subiect de film Căruţe pe două roţi, trocariciul care duce turişti la plajă, doamna de la alimentară care cântă în corul satului, cozile pentru mâncare au fost vedetele ediţiei de anul acesta ale Festivalului „Anonimul“. Cu aproximativ 1.500 de locuitori, o singură alimentară mai mare, primărie cu termopane, aşezată lângă un bar, cu poliţia şi farmacia care împart acelaşi sediu - o clădire care găzduieşte o frescă istorică: bărbaţi pescari vânjoşi care cară peşte din bărci, spre victoria socialismului -, Sfântu Gheorghe ar putea fi un sat de film, conform Mediafax. Satul din Deltă devine, de şase ani, un sat al filmului, pentru o săptămână, în perioada Festivalului „Anonimul“. Anul acesta, în premieră, festivalul a avut cel mai numeros juriu: publicul însuşi - oamenii care au venit în grupuri mari, din două în două zile, pe apă, de la Tulcea, cu nava de pasageri. În perioada festivalului, au fost vedetele anonime, mai mult sau mai puţin locale, de la sunetistul cărunt care aducea microfonul pe scenă în fiecare seară şi se asigura că programul proiecţiilor este respectat, până la vânzătoarea de la alimentară care cântă în corul satului - cor care a şi evoluat în deschiderea festivalului - şi care a primit, timp de o săptămână, aprecieri din partea fanilor de la cozile kilometrice de la casă, conform Mediafax.