În urmă cu 35 de ani, pe 22 decembrie 1989, era înlăturată ultima dictatură est-europeană de sorginte comunistă - cea din România. A fost un moment de mare tensiune socială, dar și un timp marcat de
„Antibiotice” pregăteşte studenţi pentru o carieră în industria farmaceutică
47 de studenţi şi absolvenţi ai facultăţilor ieşene de Farmacie, Chimie şi Inginerie Chimică şi-au petrecut vacanţa de vară învăţând cum se produce un medicament la "Antibiotice".
Aflată la a doua ediţie, Şcoala de vară "a+ ", organizată de compania "Antibiotice", a oferit oportunitatea absolvenţilor şi studenţilor facultăţilor de profil să îşi completeze pregătirea univesitară cu reglementări, concepte, dar şi noţiuni practice în vederea urmării unei cariere în industria farmaceutică.
Pe parcursul sesiunilor de instruire organizate bisăptămânal în perioada mai-septembrie 2011, tinerii şi-au îmbogăţit cunoştinţele cu informaţii interesante despre ceea ce înseamnă industria farmaceutică.
Totodată, studenţii au avut posibilitatea să cunoască specialiştii companiei care lucrează în puncte-cheie şi care le-au împărtăşit din experienţa proprie şi le-au oferit noţiuni despre ce înseamnă asigurarea calităţii în industria farmaceutică, echipamente şi tehnici de laborator, farmacovigilenţă, cercetare clinică în vederea autorizării medicamentelor etc. De asemenea, cursanţii au vizitat laboratoarele de cercetare-dezvoltare şi control calitate, secţiile de producţie ale companiei, aflând care este drumul medicamentului, de la o simplă formulă chimică la produsul finit din farmacii sau spitale.
La finalul şcolii, participantii au fost evaluaţi, rezultatele echivalând cu preselecţia pentru concursurile viitoare destinate angajării de specialişti pe posturi vacante din "Antibiotice".
Iată câteva opinii ale cursanţilor: "Am ajuns la Şcoala de vară "a+ " din dorinţa de a afla câteva din "necunoscutele" fabricaţiei medicamentelor. Am descoperit astfel că lucrul într-o companie farmaceutică nu e uşor, ci dimpotrivă, însă e foarte frumos pentru că ai oportunitatea de a lucra cu imaginaţia, intuiţia, meticulozitatea, spiritul de observaţie care în acest domeniu se valorifică la maximum. Pe de altă parte, trebuie să te conformezi multor rigori legislative, pentru că altfel poţi periclita calitatea medicamentului.
La această şcoală de vară am învăţat foarte multe şi m-a făcut să îmi doresc să fac şi eu parte din echipa "Antibiotice"", a declarat Ana Maria Boghiu, studentă în ultimul an la Facultatea de Farmacie, din cadrul UMF "Gr.T. Popa" din Iaşi.
"Am învăţat multe lucruri interesante la această şcoală şi am primit şi raspunsuri la unele întrebări pe care mi le puneam, ca de exemplu de ce unele medicamente se dau cu prescripţie medicală şi altele nu. Acum am o imagine în ceea ce priveşte fabricarea unui medicament, câte legi trebuie respectate şi câtă atenţie şi stricteţe trebuie manifestate. Aş fi încântată să lucrez într-o zi într-o astfel de companie!", a declarat Ramona Apăvăloae, absolvent al masterului "Chimia produselor cosmetice şi farmaceutice" din cadrul Facultăţii de Chimie a Universităţii "Al.I. Cuza", Iaşi.
Şcoala de vară "a+ " 2011, în cifre
Şcoala de vară "a+ " este cel mai important program derulat de compania "Antibiotice" în vederea creşterii performanţelor propriilor angajaţi (componenta internă), precum şi atragerii în cadrul companiei de specialişti în domeniile farmaceutic, medical şi inginerie chimică (componenta externă).
Ediţia desfăşurată în acest an, în perioada mai-septembrie 2011, s-a concretizat în perfecţionarea a 498 de angajaţi, în funcţie de nevoile identificate la nivelul structurilor companiei şi instruirea a 47 de studenţi din anii terminali ai facultăţilor de farmacie şi chimie.