Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
„Aurarii Apusenilor“ din perioada interbelică, la Alba Iulia
▲ Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Alba, Muzeul Naţional de Istorie a României, în parteneriat cu „Roşia Montana Gold Corporation“, au organizat expoziţia temporară „Aurarii Apusenilor“ ▲ Punctul central al expoziţiei îl reprezintă imaginile care redau lumea aurarilor din Apuseni prin ochiul magic al unui fotograf de excepţie din perioada interbelică - Bazil Roman ▲
O dată cu deschiderea expoziţiei, pe 25 martie, la muzeul albaiulian a fost lansat şi volumul al III-lea din seria monografică „Alburnus Maior“, dedicată cercetărilor arheologice preventive de la Roşia Montana. Rezultat al unei munci de echipă, prin contribuţiile a peste 40 de specialişti din instituţii reprezentative, volumul reprezintă un demers încă singular în România în ceea ce priveşte publicarea monografică a descoperirilor din necropolele Daciei romane. Zeci de fotografii care surprind crâmpeie din viaţa aurarilor din perioada interbelică, din zona Munţilor Apuseni, realizate de Bazil Roman, pot fi admirate, până pe 3 mai, în cadrul expoziţiei organizate de Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Alba, Muzeul Naţional de Istorie a României, în parteneriat cu „Roşia Montană Gold Corporation“ (RMGC). Punctul central al expoziţiei „Aurarii Apusenilor“ îl reprezintă imaginile ce surprind, pe pelicula fotografică, crâmpeie din viaţa aurarilor din zona Munţilor Apuseni din perioada interbelică. Autorul lor, Bazil Roman (1913-1993), om al acestor locuri, a imortalizat, într-o veritabilă cronică ilustrată, modul de exploatare a aurului, locurile şi oamenii - băieşii - angrenaţi în căutarea „metalului galben“ în aluviunile râurilor sau în galeriile acestor munţi, conform Agerpres. Urmare a Programului Naţional de Cercetare Arheologică „Alburnus Maior“, desfăşurat pe o perioadă de şase ani şi finanţat în conformitate cu prevederile legale de către RMGC, volumul „Alburnus Maior III“ este cea de-a cincea lucrare ştiinţifică destinată cunoaşterii patrimoniului cultural al Roşiei Montane. Acest volum prezintă o primă parte a monografiei arheologice dedicate sitului funerar din zona Tăul Corna (Roşia Montană). Lucrarea cuprinde catalogul celor 324 de complexe arheologice studiate, dar şi o serie de consideraţii generale referitoare la istoricul cercetării şi al descoperirilor, metodologia de investigare şi analiză a complexelor şi a materialelor arheologice, precum şi rezultatele acestora. Cercetările arheologice preventive din zona Roşia Montană, Tăul Corna, au fost coordonate de dr. Paul Damian, director adjunct ştiinţific al Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), colectivul reunind peste 40 de specialişti din instituţii reprezentative ale arheologiei româneşti. Suma pusă la dispoziţie până în prezent pentru susţinerea programului de cercetare arheologică şi etnografică/antropologică şi pentru conservarea şi restaurarea monumentelor istorice de la Roşia Montană a ajuns la peste 10 milioane de dolari. Potrivit lui Adrian Gligor, director Dezvoltare durabilă al RMGC, compania şi-a propus să susţină, pe viitor, cu peste 25 de milioane de dolari conservarea şi restaurarea patrimoniului cultural din Roşia Montană, conform Agerpres.