Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Aurul dacic va fi expus la Roma
Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN) intenţionează să realizeze un parteneriat între Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) şi Museo dei Fori Imperiali din Roma, unde va fi prezentată, fie la sfârşitul anului, fie în luna ianuarie 2010, o expoziţie românească ce va avea printre exponate şi aurul dacic.
Secretarul general în Ministerul Culturii, Mircea Staicu, a spus că partea italiană este extrem de interesată de susţinerea prezenţei româneşti la muzeul din Roma, angajându-se chiar şi să acorde garanţie guvernamentală, dacă va fi cazul, pentru a asigura piesele din expoziţie, conform Agerpres. Totodată, italienii se vor ocupa de tot ce înseamnă promovarea expoziţiei şi realizarea catalogului de prezentare. „Vorbim de Roma, zona cu cei mai mulţi turişti, vorbim de Italia, unde se ştiu problemele din trecut şi ar fi o mare ocazie pentru România, că nu vorbim aici de Ministerul Culturii sau de Muzeul de Istorie. Vorbim despre România şi despre ce are ea de oferit şi de arătat, ori ce putem noi arăta sunt piese extraordinare“, a precizat Staicu. El a mai menţionat că o serie întreagă de exponate provin şi de la alte muzee din ţară, din Cluj, Iaşi sau Constanţa, nu doar de la Muzeul de Istorie din Bucureşti. Întrebat cât timp va găzdui Museo dei Fori Imperiali expoziţia românească, Staicu a precizat că italienii şi-au arătat disponibilitatea de a o ţine 4-5 luni. „Şi-au refăcut şi ei muzeul (n.r. - Museo dei Fori Imperiali) acolo şi au considerat, fiind vorba de un muzeu aflat într-o clădire, dacă vreţi, construită pe vremea împăratului Traian, foarte potrivit să aibă o expoziţie din Dacia, motiv pentru care ne-au solicitat ajutorul. Avem şi sprijinul oferit de Accademia di Romania din Roma, avem discuţii şi la Ministerul Afacerilor Externe, tocmai pentru a arăta în Europa ce valori avem“, a spus secretarul general, conform Agerpres. Potrivit acestuia, reprezentanţii Muzeului Metropolitan din New York s-au arătat interesaţi şi ei de o expoziţie românească, de data aceasta cu piese din Neolitic. Mircea Staicu a mai vorbit şi despre nevoia de a redeschide gustul românilor pentru muzee, instituţii care au nevoie să fie „umanizate“. În acest sens, el a vorbit de un posibil parteneriat cu Ministerul Educaţiei, pentru ca unele cursuri să se poată face chiar în muzee, dar şi despre atragerea tineretului, prin existenţa unui tur virtual care să poată fi făcut pentru fiecare muzeu, conform Agerpres.