Cu nuanță psalmică insolită, sugerată încă din titlu - „La taclale cu Dumnezeu”, Editura Vatra veche, Târgu Mureș, 2024 -, cartea lui Nicolae Băciuț cuprinde poezii scrise în vers clasic și în vers li
Azi are loc concursul de suplinire în învăţământ
La concursul de ocupare a posturilor rămase libere după examenul de titularizare, în Bucureşti s-au înscris 1.113 candidaţi. Concursul se desfăşoară astăzi, iar sălile de examen vor fi supravegheate video.
Potrivit inspectorului şcolar general al Capitalei, Cristian Alexandrescu, concursul de astăzi va fi la fel de exigent ca şi cel de titularizare, din 13 iulie. "Cei care ştiau că vor susţine o probă orală şi au aflat că testul va fi scris nu se pot supăra, pentru că ei au învăţat oricum", a precizat Cristian Alexandrescu. Conform metodologiei de examen, cadidaţii care au promovat concursul de titularizare cu medii între 5 şi 6,99 vor avea prioritate la repartizare. După ce aceştia vor fi repartizaţi, vor urma candidaţii care vor promova concursul pentru suplinitori, care se desfăşoară astăzi. În încercarea de a elimina orice tentativă de a intra în sistemul de educaţie a celor care nu pot obţine la concurs nota minimă - 5.00, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a modificat structura concursului de suplinitor, înlocuind proba orală cu una scrisă. "În anii precedenţi, erau candidaţi care la titularizare luau note de 3 şi 4, dar care promovau proba orală de la suplinire cu note de 7, 8 sau chiar mai mari", a explicat inspectorul general şcolar. Concursul de astăzi se desfăşoară în centrele constituite la nivel judeţean sau la nivelul municipiului Bucureşti, iar în toate sălile de concurs vor exista camere de supraveghere. Rezultatele concursului de astăzi vor fi afişate în 8 august. Posturile rămase neocupate vor putea fi acoperite, prin plata cu ora, de către cadre didactice titulare din unitatea de învăţământ, cadre didactice asociate sau pensionate ori suplinitori calificaţi. Conform MECTS, din această toamnă nu doar titularii vor putea lua ore peste norma didactică, ci şi suplinitorii calificaţi care au obţinut cel puţin nota 7.00 la concurs. Astfel, pe lângă cele 18 ore pe care trebuie să le aibă o catedră întreagă, atât titularii, cât şi suplinitorii calificaţi îşi mai pot lua încă nouă ore de predare.