Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Azi încep înscrierile la grădiniţele din Bucureşti
Părinţii îşi pot înscrie copiii la grădiniţă începând de astăzi, 3 iunie, potrivit Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.
Conducerea IŞMB a cerut directorilor de grădiniţe ca, pentru asigurarea transparenţei, să afişeze la vedere şi să informeze pe ce perioadă grădiniţa este închisă pentru igienizări şi/sau reparaţii, capacitatea grădiniţei (numărul de copii pentru care a fost proiectată, numărul de copii aprobat prin plan de şcolarizare pentru anul şcolar 2008-2009), numărul de copii reînscrişi/înscrişi zilnic (în perioada dedicată acestor operaţii). „Fie că este vorba de reînscriere sau de înscriere, condiţiile şi termenele vor fi aceleaşi şi pentru copiii de şase ani ai căror părinţi optează pentru înscrierea la grădiniţă în grupa pregătitoare“, precizează IŞMB. MECT a alocat, pentru anul 2008-2009, 600.000 de locuri în grădiniţe la grupele mică, mijlocie şi mare, în toată ţara. Potrivit reprezentanţilor ministerului, sunt zone în ţară unde din cauza aglomerării urbane există deficit de locuri în grădiniţe, dar sunt şi zone unde locurile la grădiniţe rămân neocupate. „Pentru acest an, în Bucureşti, sunt 26.000 de mii de locuri în grădiniţe, conform planului de şcolarizare, dar se estimează un deficit de circa 8.000 de locuri, mai mic decât cel de până acum, având în vedere că reprezentanţii IŞMB speră ca până la 15 septembrie să fie date în folosinţă mai multe grădiniţe“, a spus inspectorul Marian Banu, conform Rompres. Taxa lunară pentru un loc într-o grădiniţă de stat ajunge la 200 de lei. Părinţii cu venituri mai mari pot opta să-şi înscrie copiii în grădiniţele particulare. Acestea au taxe cuprinse între 450 de lei pe lună pentru programul scurt (ora 8-13) şi taxe care pot ajunge la 1.300 de lei pe lună pentru programul lung (ora 8-18), în funcţie de programele oferite. „În grădiniţele particulare, numărul preşcolarilor în grupă oscilează de la 5 la 15 şi preţurile la fel. Unii oferă lecţii de pian, transport de la domiciliu, limbi străine, origami, pictură, muzică, dans, înot, organizarea zilelor de naştere cu invitaţi. Unele grădiniţe particulare funcţionează pe toată durata anului, cu excepţia sărbătorilor legale“, a spus preşedintele ARACIP, Şerban Iosifescu.