Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Azi se lansează primul manual de istorie a comunismului din România
„O istorie a comunismului din România“, primul manual pentru liceu care tratează istoria dictaturii comuniste, va fi lansat azi, la Green Hours, în prezenţa lui Victor Rebengiuc, Lucia Hossu Longin, secretar general al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR), secretarul ştiinţific al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti, Daniela Zaharia, Ambasadorul Olandei, Jaap L.Werner, directorul Fundaţiei „Konrad Adenauer“ Bucureşti, Holger Dix, directorul din cadrul Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Liliana Preoteasa, ş.a. Apărut sub egida IICCR, la 18 ani de la căderea regimului comunist, manualul reprezintă primul demers de acest gen din România. Printre autori se numără Mihai Stamatescu, profesor de istorie la Liceul Teoretic „Traian Lalescu“ din Orşova, şi Raluca Grosescu, coordonator al Departamentului Documentare şi Cercetare din cadrul IICCR.
Preşedintele IICCR, Marius Oprea, consideră că apariţia unui asemenea manual era necesară în România. „Nu întâmplător, acest manual, primul de istorie a comunismului din România, apare abia peste 18 ani de la căderea regimului. Trăim încă într-o lume care se fereşte să vorbească deschis despre trecut“, a arătat Marius Oprea. Manualul prezintă teme precum „Comunismul în România interbelică“, „Preluarea puterii (1944-1947)“, „Partidul Comunist Român“, „Celălalt în regimul comunist“, „Distrugerea societăţii civile şi represiunea politică“ şi „Monopolul ideologic“. Manualul dezbate subiecte precum economia, viaţa cotidiană, politica externă, rezistenţa şi disidenţa din timpul regimului comunist şi anul 1989. Referenţii manualului sunt Dennis Deletant, Stelian Tănase şi Daniela Zaharia.