Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Bacalaureat cu trei examene scrise şi testare la calculator
Examenul de bacalaureat va vea loc în două etape, prima pe parcursul clasei a XII-a, în care vor fi evaluate competenţele lingvistice şi digitale, iar a doua, concursul propriu-zis de bacalaureat, va consta în trei probe scrise. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a spus că îşi doreşte ca aceste modificări să intre în vigoare în acest an.
Ministrul Ecaterina Andronescu a discutat, sâmbătă, cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământ despre structura examenului de bacalaureat, conform Mediafax. Potrivit propunerii, examenul de bacalaureat va avea două etape. Prima etapă, desfăşurată pe parcursul clasei a XII-a, va urmări evaluarea unor competenţe - de comunicare în limba română sau în limba maternă, competenţe digitale şi competenţe lingvistice. În urma acestei evaluări, elevii vor primi un certificat european „Europass“ care va atesta nivelul de cunoaştere a limbilor străine, a spus Andronescu. A doua etapă, examenul propriu-zis, va consta în trei probe scrise sau patru pentru cei care studiază şi limba maternă. Toţi elevii vor susţine examenul de bacalaureat la Limba şi literatura Română, la Matematică - obligatorie pentru cei care fac secţiile ştiinţifice, respectiv Istorie - obligatorie pentru cei din zona socio-umană. Cea de-a treia probă va fi la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării. Ministrul Educaţiei a spus că îşi doreşte ca aceste modificări să intre în vigoare în acest an, conform Mediafax. „La intrarea în clasa a V-a, elevii vor şti cum se va realiza trecerea spre liceu, iar, în pro-gramul clasei a XI-a, aceştia vor afla cum se va decurge bacalaureatul“, a precizat Ecaterina Andronescu, conform Agerpres. Ministrul Educaţiei a mai precizat că elevii care absolvă licee de specialitate cu profiluri bine conturate vor primi şi certificate pentru competenţă profesională - nivelul 3, pe baza cărora se vor putea angaja. Referitor la ates-tatul de competenţe digitale, Ecaterina Andronescu a spus că proba va fi obligatorie, iar competenţele digitale nu se formează numai prin disciplina informatică, ci reprezintă contribuţia tuturor disciplinelor din planul-cadru, conform Agerpres. La sfârşitul lunii iunie, ministrul Educaţiei anunţa că vrea să simplifice sistemul de admitere în liceu, să renunţe la teze, dar să fie o evaluare de tip Pisa, iar bacalaureatul să fie simplu, cu două probe orale la engleză şi română susţinute în timpul anului, iar examenul să fie organizat pe trei probe scrise, în funcţie de profil. Ecaterina Andronescu a spus joi că a convenit cu sindicatele să propună Parlamentului obligativitatea învăţă-mântului liceal. În privinţa ciclului de învăţământ obligatoriu, ministrul, împreună cu sindicatele, au convenit ca acesta să cuprindă grupa pregătitoare, iar durata învăţământului primar, gimnazial şi liceal să fie de câte 4 ani. Ecaterina Andronescu spunea că, în opinia sa, legile Educaţiei trebuie supuse dezba-terii publice şi a Parlamentului, arătând că până în 14 august doreşte să se finalizeze discuţiile cu sindicatele pentru găsirea celei mai bune formule de pachet legislativ, conform Mediafax.