Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Băsescu: „Avem mai multe locuri la universităţi decât absolvenţi de liceu“
Sâmbătă şi duminică a avut loc, la Palatul Parlamentului, sesiunea plenară a celei de-a doua ediţii a Congresului Studenţilor din România (CSR), care a adus în dezbatere problematica integrării tânărului în societate. La congres au participat o mie de studenţi români din 17 centre universitare din toată ţara.
Şeful statului a spus că a participat la congres, prilej cu care a spus că a discutat cu ministrul Ecaterina Andronescu şi că aceasta a declarat este hotărâtă să susţină legile de modernizare a sistemului de educaţie. Traian Băsescu consideră că reforma în educaţie a fost împiedicată de clasa politică şi de sindicate: „Dacă am ajuns cu calitatea în educaţie aici, responsabilitatea aparţine în mod egal, repet, în mod egal politicienilor şi liderilor sindicali din educaţie. Tot timpul, având în vedere impactul major pe care îl are corpul didactic în societatea românească, au găsit formulele blocării procesului de modernizare a sistemului de educaţie“. Preşedintele a mai remarcat că „Nu avem nici o universitate românească în primele 500 de universităţi, situaţie care era valabilă şi în 2007 (...), ceea ce este extrem de clar ca oglindă a sistemului de învăţământ superior din România“, a spus el. „Doar sporadic un efort individual al unui profesor sau al altuia face să mai apară şi un nume românesc, iar aceasta este una din realităţile care împing universităţile româneşti foarte jos în clasamentele internaţionale“, a subliniat el. Pe de altă parte, şeful statului a remarcat lipsa de reprezentativitate a învăţământului românesc superior, evidenţiind că un copil născut în mediul rural are şanse de cinci ori mai mici decât unul de la oraş să ajungă la facultate. „În momentul de faţă avem mai multe locuri la universităţi decât absolvenţi de liceu. Această anomalie va trebui rezolvată şi această discrepanţă arată foarte clar că prea multe instituţii de învăţământ superior îşi calează interesele pe interesele profesorilor de a avea ore, de a avea multe norme, de a fi la multe universităţi, şi mai puţin pe calitatea educaţiei“, a spus Băsescu.