Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
„Bătălia cărţilor“, un concurs de stimulare a lecturii
Cea de-a doua ediţie a concursului de stimulare a lecturii „Bătălia cărţilor“, derulat de Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga“ Cluj în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, se va desfăşura până la sfârşitul lunii septembrie. Potrivit organizatorilor, procesul de înscriere este continuu, participanţii trebuie să citească toate cărţile incluse în concurs şi să întocmească fişele de lectură.
În această lună a debutat a doua ediţie a „Bătăliei cărţilor“, un concurs de stimulare a lecturii iniţiat de Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga“ Cluj şi derulat în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBBPR), cu participarea bibliotecilor publice. Campania se derulează pe secţiuni de vârstă, respectiv copii (între 11 şi 13 ani), adolescenţi (între 14 şi 18 ani), iar din acest an va exista o categorie şi pentru seniori. „Ediţia trecută s-a bucurat de un mare impact, mai ales în contextul în care nu există alte iniţiative similare. Anul trecut s-au înregistrat în campanie 16 biblioteci şi peste 2.000 de participanţi, fiind organizate 11 finale ale Bătăliei cărţilor la nivelul bibliotecilor. Anul acesta aşteptăm să atragem noi biblioteci şi să dublăm numărul participanţilor înregistraţi şi al celor care vor finaliza provocarea de lectură (Cititorul Anului/Cartea Anului)“, se arată într-un comunicat al organizatorilor de pe site-ul oficial al ANBBPR - http://www. anbpr.org.ro/.
Procesul de înscriere este continuu, din momentul lansării campaniei şi până în luna septembrie, condiţia de participare fiind deţinerea permisului de intrare la bibliotecă şi, bineînţeles, lecturarea celor 10 cărţi incluse în concurs la fiecare categorie în parte. „În momentul înscrierii la concurs, participantul va primi un carnet de lectură, în care va acorda puncte pentru fiecare carte citită, şi o fişă de lectură în care va nota impresiile despre cartea citită, adolescenţii având posibilitatea să aleagă varianta fişei de lectură în format digital.
Ulterior, reprezentanţii bibliotecilor vor transmite fişele organizatorilor, acestea urmând a fi evaluate de un juriu format din profesori, bibliotecari, scriitori, dar şi elevii câştigători ai primei ediţii“, se arată în regulamentul concursului. Prin acest concurs vor fi popularizate cărţile de valoare destinate copiilor şi adolescenţilor şi se va pune accent pe înţelegerea textelor literare, capacitatea de a reflecta asupra lor, de a formula opinii, argumente şi interpretări proprii.
Etapa finală va avea loc în luna octombrie şi va cuprinde dezbaterea „Convinge-mă să citesc!“, în cadrul căreia participanţii vor susţine cartea preferată şi vor răspunde la întrebări pe marginea acesteia. Vor fi acordate şi premii sub genericul „Lectura vă face învingători pe toţi“, însă un cititor de la fiecare categorie în parte va fi desemnat „Cititorul anului“. (Oana Nistor)