Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
BCU Cluj va avea program până la miezul nopţii şi acces liber la raft
Biblioteca Centrală Universitară (BCU) din Cluj-Napoca va avea, din octombrie, program până la miezul nopţii şi va trece la sistemul de acces liber la raft, a declarat rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Andrei Marga, conform Mediafax. Andrei Marga a anunţat că, începând cu anul universitar 2008-2009, BCU, biblioteca Universităţii Babeş-Bolyai, şi filialele sale vor elimina formula actuală, a aducerii volumelor din depozit, şi se va trece la formula de raft liber, sistem în care studenţii şi profesorii iau cărţile direct de pe raft. Marga a afirmat că bibliotecile sunt cele mai puţin reformate instituţii din sistemul de învăţământ.
„În România, şi datorită faptului că bibliotecile sunt separate de universităţi, aceste instituţii au rămas cel mai puţin reformate. E nevoie de o altă infrastructură a bibliotecilor, de echipamente şi de cărţi. Ultima dată când bibliotecile din România mai erau contemporane cu ceea ce se producea în afară a fost la finele anilor â30. Problema este de a aduce la zi documentarea din bilioteci“, a spus Marga, conform Mediafax. Rectorul UBB a adăugat că, în BCU şi în filialele sale, se va trece la modernizări, pentru a se apropia de sistemul european. „Universitatea Babeş-Bolyai va trece, în toate bibliotecile, la raftul liber. Este clar că orarele bibliotecii trebuie revăzute. În sistemul european, marea parte a bibliotecilor se mişcă spre ora 24:00, ca oră de închidere. Este clar că şi noi trebuie să facem această mişcare şi ţinta noastră este ca un student sau un profesor să poată consulta cărţi la bibliotecă măcar până la ora 12:00 noaptea“, a precizat Marga. Orarul de noapte al biliotecilor va începe, cel puţin experimental, la 1 octombrie 2008.