Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Bijuterii arhitectonice susţinute pentru restaurare de TVR
Ieri, în cadrul campaniei „Restaurare“ a TVR au fost prezentate, în cel de-al patrulea episod, trei monumente din Muntenia şi nordul Olteniei. Alături de „Cinematograful Parc“, din staţiunea Băile Govora, au fost prezentate şi Palatul Cantacuzino, de la Filipeşti de Târg, din judeţul Prahova, şi Cetatea Poienari, din judeţul Argeş.
„Cinematograful Parc“, din staţiunea Băile Govora, construit în anii 1928-1929 în stil eclectic, dominant neo-românesc, de prima femeie arhitect din Europa, Virginia Andreescu Haret, fiica lui Spiru Haret, se află printre cele 30 de monumente de patrimoniu, propus televoting-ului organizat ieri de TVR. „Această clădire este o bijuterie arhitectonică a staţiunii Băile Govora, construită în stil haretian. Servea ca sală de spectacole şi cazinou, iar din anii â40, ca cinematograf. Clădirea se află în incinta celui mai mare parc din judeţul Vâlcea, parcul balnear Pinard, care poartă numele celebrului peisagist Emil Pinard“, a spus Mihai Mateescu, primarul staţiunii Băile Govora, conform Agerpres. Potrivit acestuia, clădirea, care se află astăzi în stadiu avansat de degradare, necesită aproape un milion de euro pentru a redeveni funcţională. „Ne dorim ca, după restaurarea acestei clădiri care înseamnă pata de culoare a parcului balnear, să pregătim un proiect prin care aici să se desfăşoare anual un festival naţional şi internaţional de film“, mai spune edilul govorean. Ieri, în cadrul campaniei „Restaurare“ a TVR, au fost prezentate trei monumente din Muntenia şi nordul Olteniei. Alături de „Cinematograful Parc“, din staţiunea Băile Govora, au fost prezentate şi Palatul Cantacuzino de la Filipeşti de Târg, din judeţul Prahova, şi Cetatea Poienari, din judeţul Argeş. Palatul de la Filipeşti de Târg a fost construit de postelnicul Constantin Cantacuzino, în deceniul 4 al sec. al XVII-lea. Era unul dintre cele mai frumoase din Ţara Românească şi arhitectura lui o prevesteşte pe cea brâncovenească. Construcţia are un proiect de restaurare pentru a fi refăcut şi dat în folosinţă publică. Cetatea Poienari a fost construită pe un mic platou, separat de culmea Muntelui Cetatea. Forma şi tehnica de construcţie a fortăreţei dovedesc că bastioanele sunt de origine bizantină, iar sistemul de fortificaţie este cel folosit în Orientul Mijlociu în secolul al XII-lea (care îmbina tehnica occidentală cu cea a arabilor şi a bizantinilor). Poziţia fortificaţiilor arată că întemeietorii cetăţii au valorificat din plin natura, iar platoul unde se află ruinele oferă şi astăzi, de la înălţime, condiţii de vizibilitate excelentă asupra împrejurimilor. Proiectul „Restaurare“ a fost lansat în 20 septembrie şi este realizat de TVR, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice şi Fundaţia Art Production, precum şi cu sprijinul autorităţilor locale din ţară.