Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Burse de excelență în România pentru olimpici
Anual, statul român are disponibile 50 de burse de excelență în valoare de câte 15.000 de euro pentru tinerii care au câștigat olimpiade internaționale sau concursuri internaționale de marcă și rămân în țară pentru a activa în domeniul cercetării, potrivit unui anunț al ministrului educației, Adrian Curaj. „Este vorba despre 50 de burse acordate anual în valoare de 15.000 de euro, pentru doi ani, la care se adaugă 2.000 de euro pentru mobilitate. Și dacă după doi ani rezultatele sunt bune și tânărul decide să rămână în țară, mai poate să primească încă 10.000 de euro pentru următorul an și jumătate”, a declarat ministrul Curaj, citat de Agerpres. Demnitarul și-a manifestat însă dezamăgirea că, deși există o asemenea oportunitate, în acest an nu a fost nici o ofertă pentru că nu a fost anunțat concursul. „Din păcate, nu au fost solicitări. S-au dat 14 burse acum doi ani, 11 acum trei ani, iar anul acesta nu a fost nici o ofertă pentru că nu a fost anunțat concursul și am rămas dezamăgit. De asta acum l-am anunțat, ca să se știe de program”, a mai spus ministrul.
Tinerii care pot aplica pentru o astfel de bursă trebuie să fi câștigat un premiu internațional sau o olimpiadă mondială în ultimii doi ani de liceu și să urmeze cursuri universitare la o instituție de învățământ superior din România. De asemenea, olimpicii trebuie să se asocieze unui laborator de cercetare de interes pentru ei. „Nu este o bursă de educație, ci este o bursă pentru un foarte tânăr cercetător. Noi nu oprim mobilitatea tinerilor, ci doar încercăm să le oferim o alternativă celor buni care vor să rămână în România. Eu cred că este o investiție extraordinară, pe care am gândit-o în perspectivă, în timp, și cu implicații mai mari”, a mai precizat ministrul.
Bursa se acordă pentru o perioadă de 24 luni. În funcție de rezultatele obținute, bursa poate fi extinsă cu o perioadă de maximum 18 luni, în funcție de domeniul de interes și de durata studiilor de licență, pe baza rezultatelor obținute. Cererile de acordare a bursei se depun prin intermediul platformei on-line www.uefiscdi-direct.ro.