Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
„Călătorie în Bretania“, prelungită la MNAR
Expoziţia „Călătorie în Bretania. Artişti francezi şi români descoperind cultura bretonă“, deschisă la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR), care a reuşit să atragă, în Franţa, aproape 30.000 de vizitatori şi peste 5.000 de iubitori ai artelor plastice în România, a fost prelungită până pe data de 28 februarie. „Succesul expoziţiei, care a fost organizată în colaborare cu Ambasada Franţei în România şi cu Institutul Francez la Bucureşti, ne-a determinat să prelungim perioada de expunere, cu acordul partenerilor de la Muzeul Departamental Breton din Quimper“, a spus Alina Pătru, de la Departamentul Educaţie, Comunicare, Proiecte Culturale de la MNAR.
Cei mai tineri vizitatori pot opta astfel pentru completarea unui traseu interactiv al expoziţiei, care conţine indicii ce trimit de la o lucrare la alta, transformându-le astfel călătoria în Bretania într-o experienţă plăcută şi instructivă. „Expoziţia şi-a propus să ilustreze nu numai puterea de seducţie a lumii bretone asupra artiştilor din orizonturi culturale diferite, ci mai ales să redea artiştilor români locul care li se cuvine în contextul artistic european, pentru care Bretania a fost un adevărat centru“, a spus directorul general al MNAR, Roxana Theodorescu, conform Agerpres. Cele peste 200 de piese de artă plastică şi decorativă oferă o imagine concludentă asupra Bretaniei care i-a cucerit pe artiştii români de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi din prima jumătate a secolului al XX-lea.