Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Calendarul concursului pentru director de şcoală
Înscrierile pentru funcţiile de directori de unităţi şcolare au început ieri şi se vor încheia pe 2 octombrie. Proba scrisă va avea loc în data de 12 octombrie, iar interviul şi evaluarea CV-ului, în perioada 17 octombrie - 17 noiembrie. Concursul va avea două componente: naţională şi locală.
Ministrul educaţiei Mircea Dumitru a lansat luni, la deschiderea noului an şcolar, un apel către „toţi acei profesori dedicaţi care au preferat, ani la rând, să rămână discreţi, dar să lucreze intens cu elevii lor, să se implice şi în conducerea şcolilor lor”, în contextul în care în luna octombrie se organizează, la nivel naţional, un concurs pentru posturile de director şi director adjunct în toate unităţile din învăţământul preuniversitar, de la grădiniţe la licee, în încercarea de a profesionaliza managementul şcolar.
De asemenea, ministrul i-a invitat pe toţi profesorii „să fie parte a unui proces de schimbare profundă a şcolii româneşti: acela de a oferi fiecărui copil posibilitatea de a fi el însuşi şi de a se simţi bine şi împlinit la şcoală. Să transformăm şcoala în spaţiul dezvoltării armonioase pentru fiecare elev”.
Mircea Dumitru a mai declarat că şcoala modernă trebuie să îşi modifice şi să îşi adapteze metodele şi structura curriculară pentru a veni în întâmpinarea diferenţelor reale, a aptitudinilor şi aspiraţiilor diverse ale elevilor.
Potrivit metodologiei privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar, aprobată prin ordin de ministrul educaţiei, candidaţii vor da un test-grilă, vor susţine un interviu şi li se va evalua CV-ul.
Dosarele de concurs vor fi depuse electronic pe platforma informatică dedicată, în perioada 13 septembrie - 2 octombrie, potrivit Procedurii de înscriere electronică, disponibilă online.
Concursul are două componente: una naţională şi una locală. Prima componentă presupune susţinerea unei probe scrise, care constă în rezolvarea în maximum 120 de minute a unui test-grilă cu itemi elaboraţi de Ministerul Educaţiei. Proba scrisă va avea loc în data de 12 octombrie. Cu acest prilej vor fi evaluate aptitudinile cognitive şi competenţele manageriale ale candidaţilor, ambele cu o pondere de 50%.
Ulterior, la nivelul comisiilor judeţene şi cu monitorizarea observatorilor desemnaţi de minister, candidaţii vor susţine în perioada 17 octombrie - 17 noiembrie alte două probe: analiza CV-ului - realizată în plenul comisiei de concurs, în prezenţa candidatului, prin acordarea de puncte potrivit criteriilor şi punctajelor prevăzute de metodologie şi pe baza documentelor din dosarul de înscriere care dovedesc cele afirmate în CV -, respectiv interviu în faţa comisiei de concurs, în care se apreciază scrisoarea de intenţie, calitatea şi susţinerea de către candidaţi a ofertei manageriale şi a unui plan operaţional pentru un an. Interviul va dura maximum 30 de minute. Toate probele sunt obligatorii.
Afişarea rezultatelor concursului este programată în data de 18 noiembrie, fiind urmată de o perioadă alocată depunerii contestaţiilor: 21-23 noiembrie. Soluţionarea contestaţiilor şi afişarea rezultatelor finale sunt prevăzute pentru intervalul 24 noiembrie - 9 decembrie. Ultima etapă a concursului - validarea în consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar a rezultatelor finale şi transmiterea acestora la minister - este programată în data de 16 decembrie 2016.