Anul 2025 aduce în memoria colectivă importanța generică a unuia dintre cele mai mari evenimente din istoria constitutivă a Bisericii Ortodoxe Române. Comemorarea celor 100 de ani de la înființarea canonică a
Campania „Restaurare“ la final
Ultimul episod al campaniei „Restaurare“ a fost prezentat ieri la TVR. Cele trei monumente selectate pentru a intra în competiţia pentru câştigarea fondurilor necesare restaurării sunt: Curtea Veche (Domnească) din Bucureşti, Casa Macca (Institutul Arheologic „Vasile Pârvan“) şi Observatorul Astronomic Popular „Amiral Vasile Urseanu“, filmele de prezentare fiind realizate de Ioana Alexandru.
Curtea Domnească din Bucureşti datează din a doua jumătate a secolului al XIV-lea, fiind iniţial o cetăţuie cu scop militar ridicată în perioada lui Mircea cel Bătrân. De-a lungul timpului, incendii, cutremure şi războaie i-au modificat structura, destinaţia şi arhitectura. După extinderi şi fortificaţii făcute de domnitorii Vlad Ţepeş, Mircea Ciobanul, Matei Basarab, Gheorghe Ghica şi Constantin Brâncoveanu, Curtea Domnească a fost definitiv abandonată în urma cutremurului din 1802 şi a incediului din 1804. Astăzi se mai păstrează doar subsolurile palatului voievodal, în care s-a deschis muzeul Curtea Veche. Casa Macca (Institutul Arheologic „Vasile Pârvan“) este una dintre cele mai frumoase clădiri din Bucureşti, datorită bogăţiei de ornamente cu influenţe art nouveau: decoraţii cu mascheroni şi îngeraşi, capete de madone şi de lei, ghirlande, cochilii, elemente heraldice, dantelărie de fier forjat. Interiorul este specific sfârşitului de veac al XIX-lea: cu picturi alegorice şi mitologice, reliefuri stucate acoperite cu foiţă de aur, vitralii, scară de marmură, parchet din trei esenţe de lemn, lambriuri, feronerie, oglinzi preţioase. În curtea imobilului există capiteluri, coloane, sculpturi greco-romane. Observatorul Astronomic Popular „Amiral Vasile Urseanu“ este una dintre clădirile monument ale Capitalei, construită în formă de navă şi care, în locul cel mai înalt, are instalată o cupolă astronomică de 5 metri ce adăposteşte o lunetă Zeiss. Aici se află Observatorul Astronomic Municipal, singurul loc din Bucureşti deschis publicului pentru observaţii astronomice. Casa are o arhitectonică în stil art nouveau şi a fost construită după planurile arhitectului Ion D. Berindei. Proprietarul, amiralul Vasile Urseanu, a dorit ca după moarte casa să fie deschisă publicului pentru observaţii astronomice. În fiecare săptămână, la TVR 1 au fost prezentate câte trei monumente dintr-o zonă a ţării, iar telespectatorii au posibilitatea de a vota pentru unul dintre acestea, desemnând astfel monumentul ce participă la finală. Finala campaniei „Restaurare“ va fi difuzată la TVR 1 şi TVR HD, pe 1 decembrie, când, de la ora 21:10, cele zece monumente finaliste intră în concursul final. Pe parcursul unui show de aproape trei ore, telespectatorii vor putea alege în direct monumentul care va câştiga fondurile necesare restaurării. Campania „Restaurare“ a fost realizată de Televiziunea Română în parteneriat cu Ministerul Culturii Cultelor şi Patrimoniului Naţional, cu Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice şi Fundaţia „Pro Patrimonio“, precum şi cu sprijinul autorităţilor locale din fiecare zonă.