Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Campanie a TVR pentru „Restaurare“
Biserica fortificată de la Dealu Frumos, Cetatea Făgăraşului şi Castelul (primăria) de la Budila au intrat ieri în competiţia campaniei „Restaurare“ a TVR. În cel de-al treilea episod al campaniei, filmele de prezentare ale monumentelor au fost realizate de Ileana Ploşcaru Panait.
Biserica fortificată de la Dealu Frumos a fost construită iniţial ca bazilică romană, în prima jumătate a secolului al XIII-lea. Ulterior, edificiul s-a transformat, din motive strategice. Navele laterale sunt supraînălţate şi boltite în reţea, pe partea de vest a navei se ridică un turn cu dublă funcţionalitate, iar în interiorul bisericii se sapă o fântână. Biserica a fost iniţial înconjurată de o fortificaţie de plan rectangular cu turnuri de colţ scoase în exterior. În prima jumătate a secolului al XVI-lea, fortificaţia a fost lărgită şi s-a construit un turn pentagonal. Castelul (primăria) de la Budila, judeţul Braşov, numită şi „comuna cu trei castele“, este situat la 19 km de municipiul Braşov şi 13 km de Săcele. Singurul castel care a păstrat ceva din fastul şi eleganţa castelelor de odinioară din Budila este Beldy Ladislau, declarat monument istoric, care adăposteşte în prezent sediul Primăriei Budila. Element arhitectonic rămas aproape intact, la fel de frumos şi impunător ca acum 300 de ani, singurul loc mai greu de devastat este tavanul. Sculptat în lemn, cu arabescuri, el luceşte de parcă ar fi fost lăcuit recent. Cetatea Făgăraşului (monument din secolele XIV - XVII) este o veche aşezare voievodală care a trecut, rând pe rând, de la un domnitor la altul. Apărată de un şanţ de apă şi ziduri ce odinioară erau puternic fortificate, cetatea păstrează încă un aspect impunător. Complexul feudal Făgăraş - cetatea, ridicată în secolul al XIV-lea, şi castelul, construit la jumătatea secolului al XVII-lea, prin dublarea zidurilor exterioare (fortificaţie de apărare şi reşedinţă princiară) - este un monument unicat în ţară şi printre puţinele de acest gen din Europa. După părerea istoricilor, cetatea a fost una din reşedintele legendare ale lui Negru Vodă. În primul episod al proiectului, difuzat pe 20 septembrie, au intrat în competiţie Conacul Marghiloman de la Buzău, bisericile de lemn din judeţul Vaslui şi Cetatea dacică de pe Bâtca Doamnei din judeţul Neamţ, iar în cel de-al doilea, din 27 septembrie, Sinagoga veche din Cetatea Timişoarei, Calea ferată Anina-Oraviţa şi Cula de la Şiacu - Gorj. Pe site-ul www.tvr.ro/restaurare publicul larg poate să îşi exprime opiniile şi să pledeze pentru restaurarea unui monument sau altul, conform TVR.