Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
„Car cu boi“, adjudecat cu 160.000 de lei la licitaţie
Tablourile „Car cu boi“ şi „Golf“, semnate de pictorii Nicolae Grigorescu, respectiv Dumitru Ghiaţă, au fost cele mai scumpe lucrări vândute la licitaţiile organizate, sâmbătă şi duminică, de casele Gold Art şi Alis, conform Agerpres. „Car cu boi“, semnat de celebrul pictor Nicolae Grigorescu, a fost adjudecat duminică la licitaţia Casei Gold Art, la suma de 160.000 de lei, în timp ce „Golf“ de Dumitru Ghiaţă s-a vândut, sâmbătă la Alis, la preţul de intrare în licitaţie - 30.000 de lei. Deşi estimată la un preţ cuprins între 175.000-200.000 de lei, lucrarea „Car cu boi“, un ulei pe lemn, care datează, probabil, din „perioada albă“ a lui Grigorescu, perioadă a maturităţii sale artistice, a fost vândută la 160.000 de lei, după ce a fost pusă în vânzare la 143.000 de lei. Potrivit directorului Casei Gold Art, Luminiţa Ghilduş, printre lucrările vândute s-au mai numărat „Piaţa de flori“ de Ligia Macovei, vândută cu 1.500 de lei, „Pădurea de mesteceni“ de Rudolf Schweitzer Cumpăna, cu 8.000 de lei, „Promenadă“ de Dem Iordache, cu 3.000 de lei şi „Catedrale“ de Eugen Crăciun, cu 1.800 de lei. Cea mai bună vânzare a fost însă o lucrare semnată de Pan Ioanid, „Femeie în interior“, estimată la 4.400 de lei şi adjudecată cu 7.500 de lei.
În schimb, pictura lui Theodor Pallady - „Golf (Hendaye)“, care ilustrează concepţia artistului despre peisajul sintetic, estimată la 92.000-95.000 de lei, nu a stârnit interesul colecţionarilor de artă. Directorul Casei Alis, Bucur Mihail Papagheorghiu, a spus că „Golf“ de Dumitru Ghiaţă şi „Balcic“ de Adam Bălţatu s-au numărat printre puţinele lucrări adjudecate. Ambele tablouri au fost cumpărate la preţul de intrare în licitaţie, respectiv la 30.000 de lei şi 20.000 de lei. Următoarea licitaţie Alis va avea loc pe 14 februarie la Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian“, iar Gold Art va organiza o nouă sesiune pe 15 februarie, la Biblioteca Centrală Universitară, conform Agerpres.