Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Caramitru, Doctor Honoris Causa la Iaşi
Directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, Ion Caramitru, a primit luni, la Iaşi, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte „George Enescu“.
Personalitate remarcabilă a artei teatrale româneşti, actor, regizor şi pedagog, iniţiator de proiecte importante în cadrul Uniunii Teatrale din România, pe care o conduce de aproape două decenii, Ion Caramitru este, deopotrivă, cunoscut şi apreciat atât pentru creaţiile sale scenice, cât şi pentru activitatea prin care susţine creaţia teatrală şi promovează interesele artiştilor din teatrul românesc. Distincţia a fost oferită de rectorul Universităţii de Arte din Iaşi, Viorel Munteanu, în cadrul unei ceremonii organizate cu ocazia împlinirii a 148 de ani de la fondarea instituţiei. „Nu mă aşteptam să primesc această distincţie vreodată. M-am simţit extrem de onorat. Pentru mine este cel mai frumos cadou. Distincţia justifică toate eforturile mele în teatru şi film“, a spus Ion Caramitru, conform Mediafax. După ce a mulţumit pentru titlul primit, Caramitru a spus, în faţa a zeci de profesori şi studenţi prezenţi în sala de festivităţi a universităţii, că „Iaşul nu poate spera să obţină prea curând titlul de Capitală Culturală Europeană dacă nu este refăcut în totalitate“. „Iaşul este leagănul culturii clasice şi moderne a României. Pe bună dreptate, îl consider Capitala Culturală a ţării. Aici s-a născut Eminescu, aici au studiat şi trăit George Enescu şi Ştefan Luchian. Iaşul ar trebui refăcut în totalitate, pentru a putea obţine titlul de Capitală Culturală Europeană“, a precizat Ion Caramitru. Rectorul Universităţii de Arte din Iaşi, Viorel Munteanu, a anunţat că instituţia pe care o conduce va organiza în acest an un „master class de rostire a poeziei“, care va fi susţinut de către Ion Caramitru. La finalul festivităţii, Ion Caramitru a recitat „Mioriţa“ în dialectul aromân.