Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
„Caravana filmelor“ în 16 oraşe din ţară
▲ Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) prezintă opt pelicule româneşti şi zece filme străine în cinematografe amenajate ad-hoc în 16 oraşe din ţară, în cadrul proiectului „Caravana filmelor“, desfăşurat în perioada 25 martie-24 mai, informează organizatorii ▲ „Caravana filmelor“ a debutat astăzi la Suceava, continuându-şi apoi traseul, timp de două luni, prin alte 15 oraşe, şi anume Dorohoi, Piatra Neamţ, Bacău, Focşani, Buzău, Ploieşti, Miercurea Ciuc, Braşov, Sibiu, Târgu Mureş, Timişoara, Deva, Oradea, Alba Iulia şi Craiova ▲
În perioada 25 martie-24 mai, în cinematografe amenajate ad-hoc, se vor organiza între două şi cinci proiecţii de film pe zi, pe de o parte pentru cinefilii doritori să vadă mai multe filme în oraşul lor, iar pe de altă parte pentru acei posibili spectatori care n-au mai avut şansa de mult prea mult timp (sau poate niciodată până în acest moment) de a vedea un film la cinematograf, conform Mediafax. Organizatorii TIFF şi-au propus să „(re)deschidă apetitul românilor pentru mersul la cinematograf, să atragă publicul tânăr din România către cinema şi, nu în ultimul rând, să îi facă pe spectatorii români să redescopere filmul românesc“, se arată într-un comunicat. În cadrul Caravanei, vor fi proiectate opt filme româneşti printre care „Restul e tăcere“ al lui Nae Caranfil, „Boogie“, al treilea lung metraj semnat de Radu Muntean, ambele proaspăt premiate la Gala Premiilor Gopo 2009, „Pescuit sportiv“, debutul în lungmetraj al lui Adrian Sitaru, „Katalin Varga“, câştigătorul unui Urs de Argint la Festivalul de la Berlin, precum şi „Nuntă mută“, debutul în regie de film al lui Horaţiu Mălăele. De asemenea, sunt incluse în program peliculele „Supravieţuitorul“, de Sergiu Nicolaescu, „Legături bolnăvicioase“, de Tudor Giurgiu, şi „California Dreamin“ (Nesfârşit)“, de Cristian Nemescu. Printre cele zece titluri străine incluse în programul Caravanei se numără „Venus“, de Roger Michell, film nominalizat la Oscar în 2007 pentru Cel mai bun actor într-un rol principal (Peter OâToole), filmul lui Steve Buscemi, „Interviu“, animaţia „Madagascar 2“, documentarul „Bahrtalo“ de Robert Lakatos, „Iluzionistul“ de Neil Burger, „Faimă şi bani“, de Tom DiCillo, „Cursa mortală“, de Paul W.S. Anderson, „13 negru“, de Gela Babluani, „Ochi de vultur“, de D. J. Caruso şi „Reduceri de personal“, de Christopher Smith. „Caravana filmelor“, desfăşurată în perioada 25 martie-24 mai, este prima parte a proiectului iniţiat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), organizatoarea TIFF. Cea de-a doua parte a proiectului Caravana filmelor, finanţat de către Uniunea Europeană prin PHARE, se va desfăşura în vara acestui an, cu proiecţii în aer liber, la finalul celei de-a opta ediţii TIFF, care va avea loc între 29 mai şi 7 iunie, la Cluj-Napoca.