Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Educaţie și Cultură Carte gastronomică interbelică, lansată la Muzeul de Istorie

Carte gastronomică interbelică, lansată la Muzeul de Istorie

Data: 26 Noiembrie 2009

Ediţia a treia a lucrării „Dictatura gastronomică. 1501 feluri de mâncări“, de Constantin Bacalbaşa, carte apărută în perioada interbelică, a fost lansată, marţi, la Muzeul de Istorie a Municipiului Bucureşti. Urmând celorlalte două ediţii, din 1934 şi 1935, volumul este îngrijit, prefaţat şi îmbogăţit cu sute de note de jurnalista Simona Lazăr. „Aceasta este, practic, a treia ediţie, dar, în acelaşi timp, putem spune că este prima, pentru că este prima carte construită într-un asemenea format“, a spus Simona Lazăr. Aceasta a unificat cele două ediţii iniţiale ale lui Bacalbaşa pe care apoi le-a adnotat: „Acolo unde cuvintele nu mai sunt astăzi în vocabularul uzual, am încercat să le explic, acolo unde denumirile unui fel de mâncare puteau să ridice semne de întrebare, am încercat să explic de unde vin, cine le-a creat sau pentru cine au fost create, să povestesc epoca istorică şi în felul acesta s-au născut notele şi anecdotele care însoţesc cartea“. Lucrarea este scrisă într-o manieră neobişnuită, cu diverse imagini precum „laşi fasolea să fiarbă până începe să dănţuiască“. „Este o carte nouă pentru România acelor timpuri, pentru că vine cu multe sfaturi şi lămuriri, te învaţă cum să-ţi achiziţionezi ingredientele, cum să încerci la piaţă gâsca, raţa, puiul, carnea de viţel, în aşa fel încât să fii sigur că ai cumparat cel mai proaspăt produs“, a spus jurnalista.