Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Carte gastronomică interbelică, lansată la Muzeul de Istorie
Ediţia a treia a lucrării „Dictatura gastronomică. 1501 feluri de mâncări“, de Constantin Bacalbaşa, carte apărută în perioada interbelică, a fost lansată, marţi, la Muzeul de Istorie a Municipiului Bucureşti. Urmând celorlalte două ediţii, din 1934 şi 1935, volumul este îngrijit, prefaţat şi îmbogăţit cu sute de note de jurnalista Simona Lazăr. „Aceasta este, practic, a treia ediţie, dar, în acelaşi timp, putem spune că este prima, pentru că este prima carte construită într-un asemenea format“, a spus Simona Lazăr. Aceasta a unificat cele două ediţii iniţiale ale lui Bacalbaşa pe care apoi le-a adnotat: „Acolo unde cuvintele nu mai sunt astăzi în vocabularul uzual, am încercat să le explic, acolo unde denumirile unui fel de mâncare puteau să ridice semne de întrebare, am încercat să explic de unde vin, cine le-a creat sau pentru cine au fost create, să povestesc epoca istorică şi în felul acesta s-au născut notele şi anecdotele care însoţesc cartea“. Lucrarea este scrisă într-o manieră neobişnuită, cu diverse imagini precum „laşi fasolea să fiarbă până începe să dănţuiască“. „Este o carte nouă pentru România acelor timpuri, pentru că vine cu multe sfaturi şi lămuriri, te învaţă cum să-ţi achiziţionezi ingredientele, cum să încerci la piaţă gâsca, raţa, puiul, carnea de viţel, în aşa fel încât să fii sigur că ai cumparat cel mai proaspăt produs“, a spus jurnalista.