Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Cărţi despre bucureşteni şi Arca lui Noe, lansate la MTR
Muzeul Ţăranului Român (MTR) va lansa luni, 7 iulie, ora 17:00, la Clubul Ţăranului, lansarea cărţilor „Anii â90 şi bucureştenii“ şi „Arca lui Noe. De la neolitic la Coca-Cola“, ediţia a II-a. Vom profita de ocazie şi pentru a ne lăuda cu înfiinţarea Editurii „Martor“, conform unui comunicat al MTR. La lansare vor vorbi Vintilă Mihăilescu, Andrei Pleşu, Anca Oroveanu, Cristian Tabără şi Şerban Anghelescu. „Anii â90 şi bucureştenii“ este o „introducere într-o societate aflată în plină tranziţie, când «omul nou», pe care fostul regim credea că l-a creat, este pus în faţa unor transformări pentru care, s-a văzut, nu era pregătit.
Cartea cuprinde interviuri sau scrieri originale ale unor persoane alese din mediile cele mai diferite: de la un cizmar nostalgic după «epoca de aur» la un fost consilier prezidenţial, de la minerii participanţi la evenimentele din iunie la victimele acestora, de la un fost consumator de droguri la un patron, ocupant al unui loc în topul celor mai bogaţi români etc. Toţi se referă la ciudata perioadă a anilor â90 aşa cum a înţeles-o fiecare», conform comunicatului MTR. „Arca lui Noe. De la neolitic la Coca-Cola“, ediţia a II-a, „a fost concepută de Irina Nicolau şi de colaboratorii ei ca proiect de recuperare a memoriei orientată simultan în toate direcţiile şi ca atare imposibil de regăsit în categoriile şi genurile existente: interviuri despre orice, scrisori, jurnale, acte, epitafuri, cântece, aberaţii, liste, sărbători... Proiectul este unul de lungă respiraţie, urmând să marcheze fiecare an cu un volum aparte“, conform comunicatului MTR.