Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Casa Monicăi Lovinescu va deveni centru cultural român
Criticul literar Monica Lovinescu a încetat din viaţă, la Paris, la vârsta de 85 de ani. Jurnalist, critic literar şi cunoscut comentator de radio, dispariţia Monicăi Lovinescu readuce în atenţia românilor nu doar celebrele „Teze şi antiteze“ rostite pe undele postului de radio Europa Liberă, într-o Românie lipsită de libertate, ci şi amintirea unei scriituri caracterizate drept o pledoarie pentru adevăr.
Monica Lovinescu, jurnalist, critic literar şi cunoscut comentator de radio, fiică a criticului Eugen Lovinescu, născută la 19 noiembrie 1923, şi-a început studiile primare în particular, fiind apoi înscrisă (1934-1942) la Liceul Notre Dame de Sion, unde susţine şi bacalaureatul, în 1942. Se înscrie la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, unde obţine licenţa în 1946. În 1947, pleacă la Paris cu o bursă a guvernului francez. În primele zile ale lui 1948, cere azil politic în Franţa. Colaborează cu articole şi studii despre literatura română şi despre ideologia comunistă, în numeroase publicaţii. Traduce cărţi din româneşte, colaborează la revistele din limba română din exil. Din 1951 până în 1975 ţine emisiuni literare şi muzicale la Radioteleviziunea franceză. Îşi începe colaborarea la Europa Liberă în 1962. Din 1967, emisiunile de mare ecou sunt „Teze şi antiteze la Paris“ şi „Actualitatea culturală românească“. În urmă cu o lună, Monica Lovinescu a donat statului român clădirea deţinută la Paris. Astfel, Guvernul a autorizat, pe 12 martie, Ministerul Afacerilor de Externe (MAE) să accepte donaţia cu sarcini propusă de scriitoarea Monica Lovinescu, rezidentă în Franţa. Casa, în administrarea MAE, este în serviciul comunităţii româneşti din Franţa, al relaţiilor culturale dintre cele două ţări şi pentru conservarea patrimoniului simbolic al emigraţiei româneşti din Franţa şi va fi utilizată, exclusiv, în scopuri nonprofit. Sarcinile care revin statului român sunt constituirea şi conservarea unui fond de lucrări ale literaturii române şi străine, crearea unui centru cultural român intitulat „Memorial Ierunca-Lovinescu“, înfiinţarea unei burse anuale „Ierunca-Lovinescu“ în favoarea studenţilor români din Franţa, acordată de MAE, şi asigurarea cazării pentru studenţii beneficiari ai acestei burse în spaţiul locativ ce face obiectul donaţiei.