Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Cea mai rapidă cameră de filmat din lume face demonstraţii la TIFF
Cea mai rapidă cameră de filmat digitală din lume, Phantom V12, utilizată la realizarea documentarului „Time Warp“, difuzat de Discovery Channel, va fi prezentată anul acesta, în premieră, pe 5 şi 6 iunie, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, conform Mediafax. Participanţii la TIFF vor putea să descopere cum arată în slow motion spargerea unui balon de săpun gigant sau a unui balon plin cu apă aruncat pe faţa cuiva. Demonstraţiile live vor fi realizate, în premieră în România, în curtea Muzeului de Artă din Cluj.
Vineri, 5 iunie, va avea loc o demonstraţie preliminară, iar pe 6 iunie vor fi recreate scene din documentarul „Time Warp“, chiar la faţa locului, utilizând două camere Phantom simultan. Protagonistul filmărilor va fi clujeanul Andrei Palatkas, care a câştigat un concurs Discovery Channel, realizând pe cont propriu un scurt film asemănător cu cele prezentate în documentar. „Time Warp“ este un program Discovery Channel în care un profesor de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) foloseşte camera Phantom pentru a reda în slow motion fenomene pe care oamenii nu le pot percepe cu ochiul liber, deoarece se desfăşoară prea rapid. Cu ajutorul camerei Phantom, imaginile sunt capturate şi apoi redate cu încetinitorul, astfel încât o serie de fenomene aparent banale devin de-a dreptul spectaculoase. Camera Phantom V12, singura disponibilă în Europa în acest moment, poate filma până la un milion de cadre pe secundă, fiind cel mai performant echipament de acest fel din lume. Camera video a fost concepută de o echipă de cercetători şi designeri români, din Statele Unite.