Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Cel mai ambiţios proiect cinematografic al ultimilor ani
Au început filmările la lungmetrajul „Undeva la Palilula“, primul film al regizorului Silviu Purcărete, care a scris şi scenariul. Filmul este produs de Libra Film şi Neue Mediopolis (Germania), cu finanţare din partea Centrului Naţional al Cinematografiei şi va avea premiera la Festivalul de Film de la Veneţia, în 2010. Bugetul filmului este de aproximativ 1.600.000 de euro, producţia fiind cel mai ambiţios şi costisitor proiect românesc de film din ultimii ani din punctul de vedere al decorurilor şi efectelor speciale, conform Agerpres.
Filmările au început în Bucureşti, întregul decor al filmului fiind construit într-un platou improvizat într-o hală industrială dezafectată, de 10.000 mp, de la uzinele Republica. Scenografii au recreat atmosfera unui spital de provincie din anii â60, care are o curte interioară prin mijlocul căreia va trece locomotiva unui tren. În platou se vor amenaja şi alte decoruri, cum ar fi un lac, o livadă, un cimitir. Protagonistul filmului este Serafim, proaspăt absolvent al Şcolii de Medicină, care primeşte repartiţie la spitalul din Palilula, un orăşel-fantomă, pierdut în mijlocul Câmpiei Valahe. Distribuţia este una impresionantă, printre actorii principali fiind Marcel Iureş, George Mihăiţă, Ofelia Popii, dar şi actori de la teatrele din provincie cu care Silviu Purcărete a colaborat în ultimii ani.