Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Cele mai bune filme româneşti, în competiţie pentru Trofeul „Gopo“
▲ „Boogie“, în regia lui Radu Muntean, „Restul e tăcere“, în regia lui Nae Caranfil, şi „Cocoşul decapitat“, în regia lui Radu Gabrea şi Marijan D. Vajda, sunt lungmetrajele ce vor concura pentru Trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film ▲ Ediţia 2009 a Galei Premiilor Gopo va avea loc pe 2 martie, la Studio Fratelli din Bucureşti ▲
Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc organizează cea de-a treia ediţie a galei premiilor filmului românesc în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei. În 2008 trofeul pentru cel mai bun film a fost acordat filmului „4, 3, 2“ de Cristian Mungiu. Organizatorii evenimentului au anunţat că regizorii celor trei lungmetraje ce se vor întrece pentru marele trofeu vor concura şi la categoria Cel mai bun regizor. Dragoş Bucur (rolul Bogdan - „Boogie“), Alexandru Potocean (rolul Iancu - „Nunta mută“), Cosmin Seleşi (Emil - „Schimb valutar“) şi Marius Florea Vizante (rolul Grig - „Restul e tăcere“) sunt nominalizaţii la categoria Cel mai bun actor într-un rol principal într-un film de lungmetraj. La categoria Cea mai bună actriţă într-un rol principal într-un film de lungmetraj sunt nominalizate Ioana Iacob pentru rolul Alfa Sigrid Binder din „Cocoşul decapitat“, Anamaria Marinca pentru rolul Smaranda Ciocăzanu din „Boogie“ şi Meda Victor pentru rolul Mara din „Nunta mută“. „Constantin şi Elena“, regia Andrei Dăscălescu, „Nunţi, muzici şi casete video“, regia Tudor Giurgiu, „Podul de flori“, regia Thomas Ciulei şi „Testimonial“, regia Răzvan Georgescu sunt filmele ce vor intra în competiţia Premiilor Gopo, la categoria Cel mai bun film documentar. La categoria Cel mai bun film de scurtmetraj sunt nominalizate patru filme: „Alexandra“ de Radu Jude, „Cucul“ de Cecilia Felmeri, „O zi bună de plajă“ de Bogdan Mustaţă şi „Palmele“ de George Chiper. Filmul „Supravieţuitorul“, în regia lui Sergiu Nicolaescu, va primi Premiul Publicului, acordat pentru filmul românesc cu cel mai mare succes la box-office în 2008. Pelicula lui Nicolaescu a adunat, pe parcursul anului trecut, 25.706 de bilete vândute. Gala Premiilor Gopo, aflată la cea de-a treia ediţie, va premia şi cel mai bun film european dintre cele distribuite în România în cursul anului trecut. Printre noutăţile ediţiei 2009 a Premiilor Gopo se numără premiul acordat de Romanian Society of Cinematographers (RSC) în deschiderea evenimentului. Cea mai prestigioasă organizaţie a directorilor de imagine din România, RSC, va acorda un trofeu pentru un profesionist din domeniu, ales în urma votului membrilor asociaţiei pe site-ul oficial. Actriţa Maria Popistaşu, criticii de film Magda Mihăilescu şi Laurenţiu Brătan, regizorul Laurenţiu Damian şi operatorul Florin Mihăilescu sunt cei care au ales nominalizaţii la cele 17 categorii ale Premiilor Gopo. Cei cinci membri ai juriului au avut de ales dintre 11 lungmetraje şi 27 de scurtmetraje de ficţiune, precum şi dintre 11 documentare de scurt şi lungmetraj, prezentate anul trecut în circuitul festivalier sau la posturile de televiziune din ţară.