Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Cele mai multe locuri la master în universităţile de cercetare avansată
Noua clasificare a universităţilor a dus, potrivit ministrului Educaţiei, la o distribuire judicioasă a numărului de locuri la masterat şi doctorat. Astfel, cele mai multe locuri pentru master vor fi distribuite în cele 12 universităţi de cercetare avansată (patru din Bucureşti, patru din Cluj-Napoca, trei din Iaşi şi una din Timişoara).
Potrivit Hotărârii de Guvern din aprilie 2011, pentru anul universitar 2011 - 2012, cifra de şcolarizare pentru ciclul universitar de licenţă este de 62.850, pentru învăţământul universitar de master sunt 35.600 de locuri, din care 65% în universităţi de cercetare avansată şi educaţie, iar pentru ciclul doctoral vor fi aproximativ 3.500 de locuri. Lista locurilor la masterat şi doctorat alocate universităţilor din ţară, în funcţie de modul de clasificare, a fost deja publicată în Monitorul Oficial. Cifra de şcolarizare alocată pentru ciclul de studii universitare de master în anul academic 2011-2012 este de 35.600 de locuri, dintre care 22.850 revin celor 12 universităţi de cercetare avansată şi educaţie, potrivit ordinului ministrului Educaţiei. Astfel, cele mai multe locuri la master au fost alocate Universităţii Bucureşti (4.260), Universităţii "Babeş - Bolyai" din Cluj-Napoca (4.000) şi Universităţii Politehnice Bucureşti (3.900). Două dintre universităţile ieşene clasificate ca universităţi de cercetare avansată, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" şi Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi", dispun de câte 2.600 şi respectiv 1.920 de locuri pentru masterat. Urmează ASE Bucureşti cu 1.900 de locuri la master, Universitatea Politehnica din Timişoara cu 1.550 de locuri şi Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, căreia i-au fost alocate 1.490 de locuri. Cele mai puţine locuri la master în universităţile de cercetare avansată sunt la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" din Iaşi - 140, la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca - 120 şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti - 70. Pentru cele 27 de instituţii de învăţământ superior clasificate ca universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică au fost alocate în total 10.370 de locuri. Cele mai multe locuri sunt la Universitatea din Craiova - 1.550, Universitatea "Transilvania" din Braşov - 1.270, Universitatea de Vest din Timişoara - 1.040, restul având sub o mie de locuri. Totodată, au fost alocate 2.380 de locuri pentru ciclul de studii universitare de master organizate de cele 14 instituţii de învăţământ superior din ţară clasificate ca universităţi centrate pe educaţie.