În urmă cu 35 de ani, pe 22 decembrie 1989, era înlăturată ultima dictatură est-europeană de sorginte comunistă - cea din România. A fost un moment de mare tensiune socială, dar și un timp marcat de
Centenarul Eugen Ionescu, sărbătorit la Paris
Centenarul Eugen Ionescu va fi sărbătorit, în luna mai, la sediul UNESCO din Paris, printr-un spectacol de teatru după o piesă de Matei Vişniec şi o masă rotundă despre opera şi personalitatea dramaturgului, conform celor precizate de Nicolae Manolescu, ambasadorul României la UNESCO. Centenarul Eugen Ionescu (1909-1994), sărbătorit pe plan internaţional sub sigla UNESCO, va fi marcat şi la sediul organizaţiei din Paris, în luna mai, printr-o zi specială în care va avea loc o masă rotundă şi prezentarea unui spectacol după Matei Vişniec, realizat special pentru eveniment. Cele două manifestări sunt programate pe 14 mai, conform Mediafax.
Piesa „De la sensation dâélasticité lorsquâon marche sur des cadavres“, de Matei Vişniec, va fi pusă în scenă de compania Gare au Théâtre, fondată de regizorul de teatru contemporan Mustapha Aouar, care semnează regia spectacolului. Piesa lui Vişniec prezintă închisoarea de la Sighet în 1952, unde a fost încarcerată de comunişti o bună parte din elita românească interbelică: miniştri, profesori universitari, scriitori, jurnalişti. Într-o seară, unul dintre deţinuţi povesteşte, spre amuzamentul celorlalţi, „Cântăreaţa cheală“, de Eugen Ionesco, pentru ca, a doua zi, direcţia închisorii să înceapă o anchetă pentru a afla cine sunt Ionesco şi cântăreaţa cheală şi ce se ascunde în spatele limbajului codificat al povestirii.
Nicolae Manolescu, delegatul permanent al României pe lângă UNESCO, a mai declarat că a propus boardului UNESCO o nouă serie de celebrări ale unor personalităţi ale culturii române, pentru 2011, când se împlinesc 50 de ani de la moartea scriitorilor Mihail Sadoveanu şi Lucian Blaga, precum şi de la decesul matematicianului Simion Stoilov. Decizia UNESCO privind patronarea acestor evenimente urmează să fie luată în toamna acestui an.