Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Centre de consiliere şi informare pentru tinerii din mediul rural
Agenţia Naţională pentru Sprijinirea Iniţiativei Tinerilor va deschide în luna noiembrie cinci centre de consiliere, informare şi consultanţă în mediul rural, în judeţele Argeş, Dâmboviţa, Teleorman, Iaşi şi Bistriţa-Năsăud, a spus ieri, într-o conferinţă de presă, directorul ANSIT, Manuel Avramescu, conform Agerpres.
Potrivit acestuia, costul celor cinci centre este de 50.000 de lei. „Vom vedea cu adevărat dacă sunt viabile peste şase luni. Acestea sunt nişte centre-pilot“, a precizat Avramescu, adăugând că unele dintre ele vor funcţiona în sedii de primării. De asemenea, Manuel Avramescu a afirmat că ANSIT va derula şi proiectul „Lucrătorul de tineret: Construcţia instituţiei lucrătorului de tineret pentru integrarea tinerilor în societate“, în valoare de aproximativ patru milioane de euro. „Încă nu ştim cum vor circula banii pentru a derula acest proiect şi cum vor ajunge ei la ANSIT. Proiectul poate începe oricând“, a afirmat Avramescu. Un alt proiect iniţiat de ANSIT este „Ruraltin“, care va oferi servicii integrate şi personalizate tinerilor din mediul rural. Suma totală pentru acest proiect este de 1,5 milioane de euro. Din banii necesari finanţării proiectelor „Lucrătorul de tineret“ şi „Ruraltin“, 98% provin din fonduri structurale. Directorul ANSIT a menţionat că un alt program, care va începe la 1 noiembrie, este „Dialog social la nivel regional“, în cadrul căruia vor avea loc întâlniri între reprezentanţii de la nivelul central al ANSIT şi de la nivel regional, reprezentanţii ONG-urilor, precum şi cei ai autorităţilor locale. „La fiecare întâlnire vor participa maximum 40 de oameni de la ONG-uri, ANSIT şi autorităţile locale, pentru a-i conştientiza pe aceştia din urmă în legătură cu problematica tinerilor“, a spus Avramescu. ANSIT a finanţat în acest an 47 de proiecte, din cele 117 depuse, cu suma de 950.000 de lei. Pentru un proiect, suma minimă a fost de 500 de lei, iar suma maximă - de 30.000 de lei, ANSIT acoperind 90% din fiecare proiect.