Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Centru de studii şi cercetare în conacul lui Berthelot
Academia Română a câştigat un proiect internaţional cu finanţare nerambursabilă prin care fostul conac al generalului francez Berthelot, din judeţul Hunedoara, va fi refăcut şi va fi transformat într-un centru de studii şi cercetare pentru zona Haţegului. Conacul, aflat acum în stare de degradare, este situat în comuna General Berthelot, clădirea fiind donată Academiei Române de către militarul francez, conform Agerpres.
„Proiectul câştigat de Academia Română are o valoare de 2,04 milioane de euro şi se referă la conservarea bio şi geodiversităţii în Ţara Haţegului, ca suport al dezvoltării rurale. Proiectul se va derula pe parcursul a 18 luni şi are ca parteneri Universitatea Bucureşti şi Asociaţia Interco-munitară Ţara Haţegului, formată din 12 comune din zonă“, a spus sociologul Violeta Florian, de la Institutul de Economie Agrară, conform Agerpres. Pentru reabilitarea conacului generalului Berthelot au fost alocate fonduri de un milion de euro, în spaţiul clădirii urmând să funcţioneze mai multe laboratoare de cercetare cu tematici de bioinformatică, mineralogie, procesarea produselor tradiţionale. Diferenţa de bani va fi folosită pentru activitatea de cercetare, care va include realizarea mai multor studii pe teme de agrosilvicultură, cercetarea faunei dinozaurilor din Ţara Haţegului, seminarii pentru antreprenori, elaborarea unui ghid pentru dezvoltarea durabilă a zonei. O echipă de cercetători de la Institutul de Economie Agrară a început deja lucrul pe teren prin aplicarea unui număr de 400 de chestionare în cele 12 localităţi ce fac parte din Asociaţia Intercomunitară Ţara Haţegului. Parlamentul României l-a decorat pe generalul francez, ca recunoaştere a meritelor sale în calitate de şef al Misiunii militare franceze România în timpul Primului Război Mondial, l-a declarat cetăţean de onoare al României, i-a dăruit un lot de teren şi o locuinţă.