Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Cercetarea trebuie să aducă bani
Ministrul Educatiei, Anton Anton, a declarat, joi, după ce a vizitat Institutul Naţional de Cercetare în Electrochimie şi Materie Condensată din Timişoara, că din cercetare trebuie „să iasă bani“, pentru că altfel „rămânem căpşunari“, conform Mediafax. „Din cercetare nu poţi să ceri imediat rezultate pe care să le valorifici în bani, dar când ai reuşit să duci până la capăt un proiect poţi să valorifici rezultatul. Sunt trei feluri de finalizare a unui proiect de cercetare: articolele, din care nu ies bani, dar prin care ideile sunt preluate mai departe, brevetele şi transferul de tehnologie, dar oricare ar fi rezultatele trebuie să fie protejate. Cercetarea e un lucru fără de care epoca spre care ne îndreptăm, de societate bazată pe cunoaştere, nu este posibilă, fără cercetare rămânem căpşunari în Spania“, a spus Anton Anton.
Institutele de cercetare din România au obţinut prea puţine brevete, iar acestea sunt importante pentru recunoaşterea activităţii de cercetare şi, de asemenea, aceste brevete pot fi vândute. „Din păcate, una dintre verigile slabe este cea de brevetare. Ne-am obişnuit, nu ştiu cine a introdus sloganul că dacă cercetarea se face pe bani publici, rezultatele sunt publice, lucru care ne-a convenit. Cercetarea, dacă se face pe bani publici, atunci rezultatele trebuie protejate“, a spus ministrul Educaţiei. Anton Anton a spus că apreciază că activitatea de cercetare din România este mult mai intensă în ultimii ani şi are rezultate.