Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Cercetători din 16 ţări, la un simpozion la Curtea de Argeş
Şaizeci de cercetători din 16 state participă la un simpozion internaţional, dedicat calculabilităţii celulare, reuniunea începând marţi, la Curtea de Argeş. A zecea ediţie a simpozionului internaţional dedicat calculabilităţii celulare, intitulat Workshop on Membrane Computing, un domeniu iniţiat în anul 1998 de academicianul Gheorghe Păun, matematician şi scriitor, a început la Curtea de Argeş.
La ediţia din acest an, organizată de Institutul de Matematică al Academiei Române, Consiliul Judeţean Argeş, Universitatea din Piteşti şi Colegiul Naţional „Vlaicu Vodă“ din Curtea de Argeş, participă 60 de cercetători din România, Republica Moldova, Polonia, Ungaria, Cehia, Austria, Franţa, Italia, Spania, Anglia, China, Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă, Japonia şi Irlanda, conform Mediafax. Calculabilitatea celulară este un model de calcul distribuit şi paralel inspirat din biologia celulei vii, model care a declanşat o întreagă ramură a informaticii, fiind studiat de sute de cercetători din zeci de ţări. Domeniul a fost iniţiat de matematicianul şi scriitorul Gheorghe Păun, din Argeş, de aceea, de la iniţiala numelui său, modelele respective sunt acum numite sisteme P, profesorul fiind membru al Academiei Române şi al Academiei Europei. Este vorba despre un model de calcul distribuit şi paralel inspirat din biologia celulei vii, model care a declanşat o întreagă ramură a informaticii, fiind studiat de câteva sute de cercetători din zeci de ţări. Programul reuniunii ştiinţifice include o serie de prelegeri, prima fiind susţinută de academicianul Solomon Marcus, precum şi peste treizeci de comunicări, unele teoretice, altele referitoare la aplicaţii ale sistemelor de calcul celular în biologie, optimizare, informatică, şi la produse software. „Primele trei ediţii ale simpozionului Workshop on Membrane Computing au avut loc la Curtea de Argeş, în 2000, 2001, 2002, iar următoarele ediţii au fost organizate în Spania, Italia, Austria, Olanda, Grecia şi Anglia,“ a declarat Gheorghe Păun, conform Mediafax. Păun a mai precizat că începând de anul viitor, când întâlnirea va avea loc la Jena, în Germania, se va trece la o etapă nouă a acestei serii de manifestări ştiinţifice, urmând ca aceasta sa primească numele de conferinţă - Conference on Membrane Computing, iar la actuala ediţie de la Curtea de Argeş, care se desfăşoară pe parcursul a patru zile, specialiştii din domeniu vor susţine 35 de comunicări ştiinţifice şi va avea loc şi un curs pentru doctoranzi.