Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Cercetătorii, felicitaţi de ziua lui George Emil Palade
Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Anton Anton, i-a felicitat ieri pe cercetătorii din ţară, cu prilejul Zilei Naţionale a acestei categorii profesionale, susţinând că cercetarea nu îşi poate atinge scopul dacă noile tehnologii şi cunoştinţele ştiinţifice nu sunt asimilate de către economie. „Dumneavoastră, cercetători şi proiectanţi, deopotrivă, vă urez «La mulţi ani!» şi vă doresc ca eforturile pe care le faceţi să aducă societăţii noastre plus-valoarea de care avem atâta nevoie. Cred cu tărie în viitorul cercetării româneşti!“, a afirmat ministrul.
El a spus că Autoritatea Naţională de Cercetare Ştiinţifică (ANCS) a reuşit să identifice cele mai eficiente modalităţi astfel încât România să reducă decalajele tehnologice existente. „Acum patru ani, cercetarea era considerată, în România, un domeniu prea puţin important, care mai mult cere, decât poate oferi. Actualul Guvern a înţeles însă că o societate care vrea să devină una a cunoaşterii şi a inovării, o societate bazată pe dezvoltarea economică, nu poate ignora importanţa acestui domeniu pentru viitorul ei. De la 0,2% din PIB, cât primea cercetarea în anul 2004, am ajuns ca, în 2008, să avem alocat aproximativ 0,7% din Produsul Intern Brut. În continuare va trebui să majorăm alocaţiile bugetare, în aşa fel încât să ajungem, potrivit angajamentelor luate prin Strategia Lisabona, la cel puţin 1% din PIB“, a mai spus Anton, conform Agerpres. Ziua Cercetătorului şi Proiectantului din România se sărbătoreşte în fiecare an pe 19 noiembrie, dată la care, în urmă cu 96 de ani, se năştea savantul de origine română George Emil Palade, laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie şi Medicină în 1974.