Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Cercetătorii români au descoperit noi specii de insecte sau păsări în bazinul mediteraneean
Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi a deschis expoziţia „Expediţii ştiinţifice româneşti în Bazinul Mediteranean, 2005-2007“. Potrivit purtătorului de cuvânt al complexului muzeal, Florin Matei, la Galaţi sunt expuse câteva din cele 40.000 de piese ştiinţifice colectate de expediţiile româneşti din Bazinul Mediteranean, majoritatea dintre ele fiind insecte sau din domeniul ornitologiei. „Câteva sute dintre aceste piese colectate aparţin unor specii nesemnalate până acum în Bazinul Mediteranean. Materialul ştiinţific colectat conţine şi câteva specii noi pentru ştiinţă, descoperite de cercetătorii români, care le-au dat nume ce amintesc oarecum de membrii expediţiei“, a spus Florin Matei. Expediţiile ştiinţifice româneşti din Bazinul Mediteranean au fost efectuate în 2005-2007 şi au inclus zone din Turcia, Maroc, Tunisia şi Siria, ca parte dintr-un amplu proiect - „Contribuţii româneşti la cercetarea faunei mediteraneene“, conform Agerpres.
Unul dintre cei care au luat parte în mod direct la toate aceste expediţii este entomologul Corneliu Pârvu, şeful Secţiei Faună Terestră din Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa“ Bucureşti: „Toate aceste expediţii ştiinţifice au fost făcute în contextul schimbărilor climatice deosebite care se petrec acum în lume: climatul mediteranean vine peste climatul temperat-continental şi astfel ne găsim în faţa unor migraţii de specii de insecte sau păsări care, în mod normal, nu ar trebui să trăiască în anumite zone“, a spus Pârvu. El a arătat că Bazinul Mediteranean este foarte interesant din acest punct de vedere, pentru că aici s-au refugiat în trecut din calea glaciaţiunilor numeroase specii care, acum, în contextul schimbărilor climatice, revin în zonele de unde au plecat forţat. „Un exemplu în acest sens este o specie de scorpion, Scorpius Carpaticus, despre care se credea până acum că provine din nordul Africii. Ei bine, această specie îşi are strămoşi pe meleaguri europene, îl întâlnim şi în România, la Herculane sau în Vrancea“, a spus Corneliu Pârvu.