Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Cetatea Severinului, în circuitul turistic internaţional
La Palatul cultural din Drobeta-Turnu Severin a avut loc ieri un simpozion privind Cetatea Severinului, menţionată în Diploma Ioaniţilor din 1247 sub denumirea de Castelul Zewrini, în care fusese adus, de regatul ungar, un detaşament pentru protecţia acestuia şi a Mănăstirilor Vodiţa şi Tismana, însărcinat cu respingerea atacurilor otomane. Primarul Constantin Gherghe a spus că acţiunea culturală face parte din proiectul cu finanţare europeană, de 14 milioane de euro, bani care vor fi investiţi în lucrări de reamenajare turistică, conservare şi consolidare. „Despre istoricul Cetăţii Severinului şi tezaurele descoperite în incinta acesteia în timpul unor săpături arheologice, au prezentat referate istorici şi muzeografi de la Muzeul Regiunii Porţilor de Fier“, a spus primarul, conform Agerpres. În acest an se vor mai organiza alte cinci asemenea activităţi, ocazie cu care vor fi evidenţiate alte aspecte ale istoriei cetăţii care va fi introdusă, în circa doi ani, în circuitul turistic internaţional.
Cetatea are o istorie bogată de care se leagă numele regelui Ştefan al Ungariei, al lui Litovoi, al lui Basarab I, Mircea cel Bătrân, Sigismund al Ungariei ş.a. Ruinele cetăţii provin de la două incinte, una interioară, cealaltă exterioară, împrejmuită de un şanţ. Săpăturile arheologice au reliefat turnuri pătrate ce flanchează curtea interioară. Din „Turnul lui Sever“, se mai păstrează un perete de înălţimea unui bloc cu trei etaje, de 11 metri, cu o lungime de 9 metri şi o lăţime de 2,5 metri. Zidăria incintei are o grosime cuprinsă între doi şi patru metri, din piatră brută legată cu mortar, fără cărămidă. Pe platou, în interiorul cetăţii, se mai păstrează ruinele unei biserici. Săpăturile arheologice de după 1970 au scos la iveală ateliere de confecţionat materiale de război, un cuptor de pâine şi urmele unei aşezări incendiate.